Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2015. Március 18. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd

Kitüntették ifj. Szabó István szobrászművészt

Kitüntették ifj. Szabó István szobrászművészt

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadóban.

A miniszter – kimagasló színvonalú munkája elismeréseként – a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést adta át (Ifj.) Szabó István, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművésznek.
fj. Szabó István 1927. május 22-én született Dorogházán. Kisterenyén járt elemibe, majd a salgótarjáni gimnáziumban kezdte meg a középiskolát – később Losoncon, végül ismét Salgótarjánban folytatta. Mivel mint gyerek, apja, id. Szabó István nyomán műhelyekben, illetve műtermekben nevelkedett, eleve elrendeltnek látszott számára a szobrászati pálya, de amíg apja kedvenc alapanyaga a fa volt, az övé a kő lett. Tanulmányai után 1953-ban kapta az első köztéri megbízást jelentő munkát. Kétszeres Munkácsy-díjas szobrászművész, 2009-ben Nógrád Megye díszpolgára lett. Információink szerint manapság félig Budapesten, félig a Szécsényhez tartozó Benczúrfalván él és dolgozik – utóbbi helyen található az az igen gazdag apai hagyaték is, melynek a művész évek óta méltó és megfelelő helyet keres.

Forrás: radiofocus.hu

Címkék: Kitüntetés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:00, szerda | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 01. 08:00, szerda | Helyi

Szép időben majálisozhatunk.

Azaz május elsején a napsütést időnként már felhők zavarják meg.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 15:15, kedd | Helyi

Salgótarjánból akartak hazajutni.

Egy bátonyterenyei pár keverte magát nagy bajba, mert lekéste az autóbuszjáratot, és bűnös módját választotta a hazajutásnak.