Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2014. Április 12. 09:00, szombat | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Kitűnő a nógrádi bírósági ítéletek megalapozottsága

Kitűnő a nógrádi bírósági ítéletek megalapozottsága

Kitűnőnek nevezte a Balassagyarmati Törvényszéken és a Nógrád megyei járásbíróságokon meghozott bírói ítéletek megalapozottságát az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

Handó Tünde a balassagyarmati összbírói értekezletet követő sajtótájékoztatón elmondta: a törvényszéken büntetőügyekben hozott ítéletek mindössze két százalékát támadják meg fellebbezéssel, és magas a járásbírósági döntések bizalmi indexe is, civil és büntetőügyekben hat-hét százalék a fellebbezések aránya.
Ezek a számok országos rekordnak is tekinthetők - mondta Handó Tünde, példaként említve, hogy Budapesten 25 százalékos a fellebbezési arány.
Példaértékűnek nevezte az OBH elnöke, hogy az újonnan alakult, a Balassagyarmati Törvényszékhez tartozó Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon a munkaügyi perekből az országos átlagnál 18 százalékkal többet fejeztek be, a folyamatban lévő közigazgatási ügyek száma pedig 13 százalékkal csökkent.
Handó Tünde a sajtótájékoztatón a március 15-től hatályos új polgári törvénykönyvvel kapcsolatban fontosnak nevezte, hogy minél többet tudjanak az emberek az új intézményekről, új értelmezésekről, mert az ismeretek hiánya sok perhez, vitához vezethet.
Benkó Anna, a Balassagyarmati Törvényszék elnöke ismertette: annak ellenére, hogy az engedélyezett 52 fős létszámhoz képest ténylegesen 46 bíró dolgozott, csökkent a folyamatban maradt ügyek száma 2013-ban, a járásbíróságokon az ügyek 95,3 százaléka egy éven befejeződik.
Tájékoztatása szerint folyamatosan szerelik fel a bírósági épületeket beléptetőkapuval, röntgensugaras csomagvizsgáló készülékkel.
A törvényszék is bekapcsolódott a "nyitott bíróságok" programba, amelyben eddig hét középiskola 713 diákja vett részt. A tanulók börtönlátogatáson és bírósági tárgyaláson is részt vettek.
A törvényszéken és a Salgótarjáni Járásbíróságon gyermekmeghallgató szobát alakítottak ki, megkezdődött a bírósági közvetítés, emellett a múlt év végétől zajlik a tanúgondozási program. Ennek keretében a tanúk tájékoztatót is kapnak az idézéshez, ez többek között tartalmazza a kinevezett összekötő elérhetőségét, tőle gyakorlati tanácsokat kapnak arról is, hogy mi zajlik egy tárgyaláson - mondta Benkó Anna.

Címkék: bíró

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:36, szombat | Helyi

Csíksomlyói búcsú - Csíksomlyói szónok: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni.

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra.

2024. Május 18. 14:00, szombat | Helyi

Pünkösd - Egyházi vezetők ünnepi szentmiséi, istentiszteletei.

Pünkösd alkalmából szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte. A katolikus, a református és az evangélikus egyházi vezetők vasárnap ünnepi liturgia keretében emlékeznek meg a Szentlélek eljöveteléről.

2024. Május 18. 13:43, szombat | Helyi

Egy régi történet: a Salgótarjáni Kohászati Üzemek – 1. rész: 1902-re a csúcson!

Borítóképen: Az egykori vasfinomító gyár és lakótelep látképe 1873-ból. A Salgó-Tarjáni Vasfinomító Társulat, vagy a Rimamurány—Salgó-Tarjáni Vasmű Részvény Társaság

2024. Május 18. 08:00, szombat | Helyi

Reggel pára, délután egy-egy zápor jöhet.

Napos-gomolyfelhős időre van kilátás. Északon helyenként futó zápor, zivatar kialakulhat.