Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Január 13. 13:30, hétfő | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Kit szerettél, Ádám?

Kit szerettél, Ádám?

Ősbemutatóval vendégszerepel Budapesten a tavaly alakult salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház.

Hazánk legifjabb teátruma január 22-én, a magyar kultúra napján a fővárosi Madách Stúdióban mutatja be T. Pataki László Kit szerettél, Ádám? című darabját, amely a Madách Imre életét meghatározó nők „hatalmi harcába” enged bepillantást - közölte az MTI-vel Susán Ferenc, a darab egyik rendezője.
Susán Ferenc elmondta: szülőföldjén, Nógrád megyében különösen nagy kultusza van a legtöbb országban bemutatott magyar mű, Az ember tragédiája szerzőjének, így a színházuk vezetése az író születésének 190. évfordulójától méltóképpen kívánt búcsúzni. Ezért tűzték műsorra a Madách-emlékév zárásaként színházalapítójuk, T. Pataki László művét, amelynek bemutatójára meghívták Madách Brazíliában élő leszármazottait is.
A Zenthe Ferenc Színház rendezője megjegyezte: ő maga, rendezőtársa, a darab szerzője és szereplői is mind nógrádiak, a téma az, amely egyetemes, akárcsak Madách örökérvényű műve, Az ember tragédiája.
A Kit szerettél, Ádám? ősbemutatóját január 22-én a magyar kultúra napján a Madách Stúdióban tartják, majd január 27-től az új teátrumnak otthont adó salgótarjáni József Attila Művelődési és Konferencia Központban játsszák a darabot, melynek társrendezője a Zenthe Ferenc Színház színésze, Máté Krisztián, szereplői pedig a Majtényi Annát alakító P. Kerner Edit és a Fráter Erzsébetet alakító Müller Zsófia.
P. Kerner Edit, a szerző özvegye az MTI-nek elmondta: férje negyven éven át írt Madách Imréről, és Szabó József püspök azon mondatára kezdett az író feleségének, Az ember tragédiája múzsájának rehabilitálásába, hogy „valakinek ki kellene deríteni az igazságot a ledérnek tartott Fráter Erzsébetről.”
T. Pataki László saját kutatásai, valamint irodalomtörténészek legfrissebb eredményei nyomán írta meg a Fráter Erzsébetről, majd a Majtényi Annáról szóló monodrámáját, amelyeket P. Kerner Edit olvasószínházi előadásként külön-külön bemutatott már a Felvidéken és Erdélyben is. Ebből a két műből született az ősbemutató előtt álló dramatikus játék, amit szeretnének Kárpát-medence szerte közönség elé vinni.
A Madách-kutató Andor Csaba az MTI-nek elmondta: T. Pataki László műve rávilágít arra, hogy árnyaltan kell nézzük a szerző és múzsája szerelmi kapcsolatát, amely harmonikus házasságnak indult, és elsősorban külső körülmények, Madáchnak a szabadságharcot követő bebörtönzése és az anyós el nem fogadása miatt torkollott a 19. században még igen ritka válásba, sőt, tragédiába.

További cikkeink:
Kosaras siker a sereghajtó ellen
Barátnője lopta meg
Leventékre emlékeztek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.

2024. Május 03. 08:58, péntek | Helyi

MVM: júliusban egységesíti ügyfélkiszolgálását az MVM Next, az ügyfeleknek nincs teendőjük.

Az ügyfélkiszolgálás egységesítése érdekében az MVM Csoport tulajdonában álló E.ON Áramszolgáltató Kft. beolvad az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be.

2024. Május 03. 08:00, péntek | Helyi

Szeles, nyárias idő.

Erősen felhős lesz az ég, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, helyenként ismét előfordulhatnak hevesebb gócok.