Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Május 15. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Kissé szeles májusi idő.

Kissé szeles májusi idő.

Szinte mindenhol napos időre ébredhetünk, csupán néhol délkeleten fordulhat elő egy-egy gyenge futó zápor. Napközben a napos-gomolyfelhős idő mellett a Dunántúlon megnövekszik a fátyolfelhőzet is.

SzerdánHelyenként számítani kell záporok kialakulására, az Alföldön elszórtan zivatarokra is. A délkeleti, keleti szél sokfelé élénk, északnyugaton erős lesz, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb hőmérséklet 2 és 12 fok között alakul, a hidegre érzékeny északi és északkeleti tájakon lesz a leghidegebb. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 25 fok között alakul, de a záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lehet.

Csütörtökön északkeleten számíthatunk tartósabban napos időre. Máshol gyakran takarhatják felhők a napot, és ezeken a tájakon eső, zápor is kialakulhat, délnyugaton az ég is megdörrenhet. Élénk, erős, néhol akár viharos lehet a délkeleti, keleti szél. Néhány fokkal enyhébb lesz a reggel, a minimumok 5 és 14 fok között alakulnak. A legmelegebb órákban 20 és 26 fok közötti csúcsértékeket mérhetünk.

Pénteken sokfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra, többfelé jelentősebb mennyiségű esőre van kilátás. A szeles időben 15 és 25 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, a tartósabban borult, csapadékos tájakon lesz a leghűvösebb.

A hétvégén változékony időben lesz részünk, naposabb és felhősebb tájakkal és időszakokkal is találkozhatunk. Több tájegységünkön is kialakulhatnak időnként záporok, zivatarok. Többfelé élénk lesz a szél.

Szombaton 20-26, Vasárnap 22-29 fokra számíthatunk a délutáni órákban.

Pollenjelentés
Eperfafélék alacsony
Tölgy alacsony
Fenyőfélék közepes
Pázsitfűfélék közepes

Lórom alacsony
Útifű alacsony
Csalánfélék alacsony
Gombák alacsony


Erősödő pollenterhelés

Az elmúlt napokban ismét emelkedett a pollenterhelés.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan már a közepes-magas tartományban alakul.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja fokozatosan emelkedik, sokfelé még alacsony, de helyenként már közepes szinten van jelen.

A fák közül a fenyőfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes-magas tartományból alakul, a tölgyé, az eperfaféléké, a bodzáé és a vadgesztenyéé pedig alacsony-közepes szinten van jelen.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Szerdán időjárási front nem lesz felettünk, de fülledtebbé válik az idő, emiatt légzési nehézségek, szívpanaszok, fáradékonyság egyaránt jelentkezhet.

Felerősödhetnek a fejfájásos panaszok is, melyet a szeles idő csak tovább fokozhat, emellett ingerlékenyebbek, nyugtalanabbak lehetünk.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmatikus panaszok, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

A hűvösebb hajnali órákban kopásos jellegű ízületi panaszok is jelentkezhetnek.

A gyors délelőtti melegedés, a nagy napi hőingás sokak számára megterhelő lehet, keringési problémák, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, dekoncentráltság és tompaság is előfordulhat.

11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős lesz, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szerdán többfelé találkozhatnak száraz utakkal a közlekedők, de helyenként záporok kialakulhatnak, az Alföldön elszórtan zivatarok is, így számítani kell átmenetileg vizes, csúszós útszakaszokra is.

A záporokban, zivatarokban hirtelen jelentősen romolhatnak a látási viszonyok.

A délkeleti, keleti szél sokfelé élénk, északnyugaton erős lesz, de zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak, így jelentősebb mértékben is csökkenhet a járművek menetstabilitása.

A szeles időben ingerlékenyebbek lehetünk, emiatt érdemes nagyobb követési távolságot tartani.

A napos tájakon és időszakokban javasolt vezetés közben napszemüveget viselni.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 17. 12:00, szerda | Helyi

Uzsgyi, eltoltam.....

Ezt mondta a bátonyterenyei rendőröknek az a 19 éves mátraverebélyi fiatal, aki egy üzlet előtt hagyott elektromos rollert lopott el.

2024. Július 17. 10:25, szerda | Helyi

Az idei júliusi hőhullám csúcsa

Az idei júliusi hőhullám csúcsa 12 fokkal haladja meg az elmúlt évtizedek átlagát. Júliusban erős és elhúzódó hőhullám sújtja Kelet-Európát.

2024. Július 17. 08:38, szerda | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 17. 08:24, szerda | Helyi

Lakástűzzel indult a hét.

A betongyám felett eltört és veszélyesen megdőlt egy villanyoszlop,Tűz ütött ki egy családi házban,Kétszer adtak munkát a korábbi vihar során lehasadt faágak a Nógrád vármegyei tűzoltóknak.