Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 07. 13:17, szerda | Sport
Forrás: mno.hu

„Kispályás” viadal

„Kispályás” viadal

Lengyelországot túlzás lenne úszó nagyhatalomnak titulálni, Szczecin pedig végképp nem mondható a sportág fellegvárának.

Csütörtökön mégis itt kezdődik meg a rövidpályás Európa-bajnokság, amit most már mi, magyarok is nagyon jó versenynek tartunk. Pedig nem is olyan régen még a szükséges rossz, azelőtt pedig egyenesen a szükségtelen rossz kategóriába soroltuk.

Éppen húsz esztendeje, 1991. december 6-8. között rendezték az első kontinensviadalt 25 méteres medencében a németországi Gelsenkirchenben, magyar részvétel nélkül. Sőt, sportolóink egészen 1999-ig nem tették tiszteletüket az Eb-n, mert a hazai szakvezetés e versenyformát még hiábavalóságnak vélte. A Széchy-érát követően azonban a magyar úszósport méltóztatott leereszkedni az elefántcsonttoronyból, és ennek jeleként 1999-ben feltűnt csapatunk Lisszabonban. Ám szinte csak „megfigyelői státuszban”, mint 2000-ben és 2001-ben is, aztán 2002-ben következett az áttörés.

Nem kis részben azért, mert ekkor már 50 méteres Európa-bajnokság rendezését fontolgattuk, és a kontinentális szövetség, a LEN illetékesei baráti alapon megsúgták: ha komolyak a szándékaink, illene ezt rövidebb távon is nyomatékosítanunk. Ezért aztán a németországi Riesában már nem a „futottak, azaz úsztak még” típusú garnitúra szerepelt, aminek mindjárt 3 arany, 8 medál és az éremtábla 6. helye lett a látványos következménye. Risztov Éva, az addigi „ezüst lány”, aki 2002 nyarán, a nagy pályás berlini Eb-n mind a négy második helyét keservesen megsiratta, Riesában háromszor is győzött, összesen hat elsőségével (kétszer nyert 2003-ban, Dublinban, és még egyszer 2004-ben, Bécsben is) mindmáig ő a magyar rövidpályás Eb-örökranglista második helyezettje. Az első természetesen Cseh László, kereken 10 arannyal, 3 ezüsttel, 2 bronzzal. Verrasztó Evelyn és Gyurta Dániel 3-3 elsősége is jelzi, hogy fiaink, lányaink rákaptak a 25 méteres távra, úszósportunk legeredményesebb viadala a tavalyi, eindhoveni volt, ahol a 6 bajnoki cím és a 9 dobogó az éremtábla harmadik helyére emelte Magyarországot. Ennél nagyobbat még 2007-ben itthon, Debrecenben sem sikerült durrantani (4 arany, 2 ezüst, 3 bronz).

Valószínűleg csütörtöktől vasárnapig, Szczecinben sem fog, Kiss László szövetségi kapitány összesen 5-6 érmet vár el a 13 férfi és 8 női versenyzőt számláló küldöttségtől, amelyben Cseh László hat számot vállal, Jakabos Zsuzsanna és az Eb-újonc Joó Sára pedig ötöt-ötöt. Mivel a magyar úszók eddig 27 aranyat gyűjtöttek a rövidpályás Eb-ken, ha Hollandiában elérnék a 30-as határt, az már méltánylandó bravúr lenne.

Bár mondani sem kell, Eindhoven tetszőlegesen gazdag termését is örömest becserélnénk jövőre egyetlen londoni olimpiai bajnoki címért. Mert ugyan a csütörtökön rajtoló verseny rangja az elmúlt évtizedben fokozatosan emelkedett, de azért még átvitt értelemben is „kispályás” viadalnak számít.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.