Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2024. Március 18. 08:35, hétfő | Bulvár
Forrás: nyugat/web/zsuffa csaba

Kincsem, a csodakanca

Kincsem, a csodakanca

1874. 03. 17-én Gróf Blaskovich Ernő birtokán világra jött Kincsem, a csodakanca.

Pályafutása során 54 versenyen indult és valamennyit megnyerte.

Teljesítménye, amit azóta sem ért el a világ egyetlen versenylova sem, nemcsak tulajdonosának, hanem az egész magyar állattenyésztésnek szerzett hírnevet, megbecsülést szerte a világon.

Kincsem versenyló születési helyéről máig heves viták folynak, egyesek szerint Tápiószentmártonban, mások szerint Kisbéren látta meg a napvilágot. Az időponton 1874. március 14-én azonban nincsen vita.

Akárhogy is volt, a neve is telitalálatnak bizonyult, hiszen tulajdonosának, Blaskovich Ernőnek de az egész nemzetnek is kincset ért. Apja egy Combuscan nevű angol telivér volt, anyja Water Nymph, az ozorai Esterházy-ménes kancája volt.

Két éves korában kezdték meg felkészítését a versenyekre. 1876-ban élete első versenyén Berlinben megnyerte az 1000 méteres távot.

Trénere az angol Robert Hesp volt. Talán leghíresebb versenye az 1878-as baden-badeni volt ahol holtversenyben végzett az angol Prince Giles The Firsttel de, Blaskovich Ernő az akkori versenyszabályok értelmében ragaszkodott ahhoz, hogy hogy újraindítsák a futamot, amelyben Kincsem már hat hosszal győzött.

Az 54 versenyben győztes csodakanca

1879-ben vonult vissza és még nyolc évig élt. 13 évesen, születése napján március 17-én egy váratlan kólikarohamban pusztult el. Emlékét a gödi Kincsem-emlékpark őrzi. A budapesti galopp pálya főbejáratánál 1977-ben felállították életnagyságú bronzszobrát. Tápiószentmártonban a lovasparknak lett névadója, ahol 1999-ben nyílt meg a Kincsem Múzeum. Csontváza a budapesti Mezőgazdasági Múzeumban van kiállítva.

Kincsem volt az, aki fellelkesítette a magyar urakat, hogy a csodakancához hasonló paripákat tenyésszenek, amelyekkel majd öregbítsék a magyar lónevelés hírnevét, végig az egész világon.

A Majthényi Izidorok, a Baltazziak, Zichy Béla grófok, Dréher Antalok, Springer Gusztávok, Teleki László grófok, Apponyi Antalok, Geist Gáspárok, Luczenbacher Miklósok, a Rothschildok, a Sigrayak, Wenekheimek, Esterházyak, Harkányiak, Rohonczyak, Szemerék voltaképpen azért neveltek csikókat az utolsó ötven esztendőben, hogy utolérjék ama legendás Blaskovich Ernőt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.