Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2015. Február 20. 15:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd

Kilátó lesz Romhány fölött

Kilátó lesz Romhány fölött

Bár az emberek még nem igazán látják-érzékelik, de komoly munkálatok zajlanak a Romhány körüli erdőkben.

Új nyomvonalat jelöltek ki az országos Kéktúrának, megszépül Rákóczi-féle mogyorófa környezete, és hamarosan egy kilátó tetejéről csodálhatja meg bárki a varázslatos cserháti panorámát.
Az egész fejlesztés-sorozat a kormány által támogatott Bejárható Magyarország Programhoz kapcsolódik, és az Ipoly Erdő Zrt. Nyugat-Cserháti Erdészete végzi a különböző kivitelezéseket.
Három lépcsőben történnek a munkák. Horváth Barna, az Ipoly Erdő Zrt. Nyugat-cserháti Erdészetének vezetője tájékoztatása szerint – Romhány község honlapján is olvashatóak az információk – a település délnyugati határától egészen a Romhányi hegy gerincéig új nyomvonalat jelölnek ki a túrázóknak. Erre egyrészt azért van szükség, mert a jelenlegi út olyan szakaszokon is áthalad, amelyeket az erdészet munkatársai rendszeresen használnak közlekedési célokra, például itt szállítják a kitermelt faanyagot. A gépjárművek pedig a sáros terepen olyan körülményeket teremtenek, amelyek alaposan megnehezítik a „bakancsos” gyaloglók felkapaszkodását. Másrészt jobb is, ha vadregényesebb területekre vezetik a Kéktúrát, mert ott közelebbről megszemlélhetőek a természet, a környék szépségei, az erdei élővilág.
A következő szakasz a Rákóczi-mogyorófa környékének rendbetétele. Itt elsősorban a történelmi emlékhely megközelítésének biztonsága a legfontosabb, hiszen rendkívül csúszósak errefelé a terepviszonyok, illetve a Kéktúrától külön leágazással lehet ide eljutni.
A harmadik lépés ígérkezik a legnagyobb szabásúnak. Egykor, a Romhányi hegyen egy kilátó állott, amelynek tetejéről pompásan beláthatóak voltak a Cserhát e tájának hegyei és völgyei. Ezt azonban évtizedekkel ezelőtt elbontották, és az erdő sűrűjében ma már csak a beton alapok fedezhetőek fel. Ide kerül majd egy teljesen új szerkezet, és ha elkészül, a hegy mindkét oldalára nagyszerű kilátást biztosíthat.
A szakemberek tervei szerint a munkák java részét tavasz közepéig elvégzik, ezután indulhat meg a kilátó megépítése.

Forrás: nynapok.blogspot.hu

Címkék: Romhány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 12:30, vasárnap | Helyi

Hajóbaleset Verőcénél - OMSZ: fej- és kulcscsontsérülést szenvedett a balesetet túlélő férfi.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.

2024. Május 19. 09:29, vasárnap | Helyi

Nyitott szertárkapuk!

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

2024. Május 19. 09:10, vasárnap | Helyi

Gépjárműtüzek, közlekedési balesetek és viharkárok!

Kigyulladt egy személyautó,Bontási munkálatok közben kigyulladt egy forgalomból kivont személyautó,Ráfutásos balesetet szenvedett két személyautó,Álló gépjárműnek ütközött egy személyautó...

2024. Május 19. 08:58, vasárnap | Helyi

Csíksomlyói búcsú - Csíksomlyói szónok: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni.

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra.