Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Október 14. 07:13, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Kikerül a magánzárkából az oslói mészáros

Kikerül a magánzárkából az oslói mészáros

Néhány nap múlva kijöhet a magánzárkából Anders Behring Breivik norvég szélsőjobboldali terrorista, akit három hónapja tartóztattak le az Utoya norvég szigeten elkövetett mészárlás után – közölte a norvég rendőrség.

„Nem hosszabbítjuk meg a magánzárkás őrizetét október 17. után” – mondta Christian Hatlo rendőrségi ügyész egy sajtótájékoztatón. Kifejtette ugyanakkor, hogy a 77 ember meggyilkolásával gyanúsított 32 éves terroristát biztonsági okokból továbbra is távol tartják majd a többi fogolytól, és továbbra sem kommunikálhat a börtönön kívüli világgal. Az ügyének tárgyalására váró Breivik a norvég főváros közelében lévő, szigorúan őrzött ilai börtönben marad előzetes letartóztatásban legalább november 14-ig, amikor az illetékes bírónak döntenie kell majd az intézkedés meghosszabbításáról.

A bíróság korábbi közlése szerint az ügy tárgyalása leghamarabb jövőre kezdődhet meg. A tettét beismerő Breivik idén július 22-én Utoya szigetén tüzet nyitott a kormányzó Munkáspárt ifjúsági táborának résztvevőire, akik közül 69-en életüket vesztették. A jobboldali szélsőséges eszmék jegyében cselekvő férfi előzőleg Oslo kormányzati negyedében gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantott, itt nyolcan haltak meg.

Napról napra biztosabbak benne

A csütörtöki tájékoztató szerint a rendőrség „napról napra biztosabb” abban, hogy Breivik magányos merénylő volt. Az illetékes bíróság legutóbb szeptember 19-én hosszabbította meg előzetes letartóztatását, azzal, hogy azt továbbra is magánzárkában kell töltenie. Az akkori döntés fenntartotta azt is, hogy Breivik nem fogadhat látogatót és nem kaphat levelet. Elszigetelését a bíróság azzal indokolta, hogy így nem próbálkozhat meg a nyomozás befolyásolásával, nem tud megsemmisíteni bizonyítékokat, vagy kapcsolatba lépni az esetleges bűntársakkal.

Egy hónappal korábbi meghallgatásakor Breivik ezt a rendszabályt „szadista kínzásnak” minősítette. (pr)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.