Városlista
2024. augusztus 17, szombat - Jácint

Hírek

2013. Július 03. 11:13, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Kiemelten ellenőrzik a hatóságok a szezonális zöldségek és gyümölcsök árusítását

Kiemelten ellenőrzik a hatóságok a szezonális zöldségek és gyümölcsök árusítását

Július 1-jétől a hatóságok kiemelten ellenőrzik a szezonális zöldségek és gyümölcsök árusítását – közölte a Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetője szerdán Szegeden.

Hódi László elmondta, a zöldség, gyümölcs forgalmazók és az őstermelők ellenőrzése egész évben folyamatosan zajlik, a nyári időszakban azonban kiemelten vizsgálják a szezonális termékek származását, az áruk megfelelő jelölését.
A szakember egy szegedi utcai dinnyeárusnál a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai és a Csongrád Megyei Kormányhivatal szakigazgatási szerveinek munkatársai által végrehajtott ellenőrzés során elmondta, a leggyakrabban az áru nyomonkövethetőségével van probléma, az eladók nem tudják hitelt érdemlően igazolni a termékek származását.
Az igazgató közölte, az ellenőrzések során az őstermelők által elkövetett szabálytalanságokkal is találkoznak. Az őstermelő saját termékeit árusíthatja egyszerűsített adminisztráció és kedvezményes adózás mellett, a zöldség-gyümölcs kereskedelem azonban bejelentésre kötelezett tevékenység.
Petrik Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője elmondta, a hatóság munkatársai ellenőrzik az árfeltüntetést, a meghirdetett akciók valóságtartalmát, illetve igyekeznek kiszűrni a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot is.
Az utcai zöldség és gyümölcsárusoknál vizsgálják többek között a hiteles mérőeszközök meglétét és azt is, hogy valóban hazai-e a magyarként meghirdetett áru – közölte a szakember.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 16. 07:55, péntek | Belföld

Vasárnapig még forróságra kell készülni, de a hosszú hétvége második felében enyhül a hőség

Vasárnapig még 33-40 Celsius-fok valószínű a legmelegebb órákban, majd egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. A csúcshőmérséklet a jövő hét elején már 28-34 fok között alakul.

2024. Augusztus 16. 07:46, péntek | Belföld

Kiadta Hidvéghi Balázsnak Győrffy Balázs mandátumát az NVB

Kiadta Hidvéghi Balázsnak Győrffy Balázs országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön.

2024. Augusztus 16. 07:43, péntek | Belföld

Gyopáros Alpár: 1200 településen sikerült megállítani a népességszám csökkenését

Az elnéptelenedés szempontjából veszélyeztetett magyarországi települések mintegy felében, 1200 helységben sikerült megállítani a népességszám csökkenését a Magyar falu program indulását követő majdnem négy évben