Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Május 07. 06:00, vasárnap | Helyi
Forrás: IDŐKÉP/FOTÓ: BERENDI TIBOR

Kicsit fújni fog a szél, de marad a jó idő!

Kicsit fújni fog a szél, de marad a jó idő!

Kezdetben az északi tájakon képződhet foltokban pára, köd. Kisebb eső.

Vasárnap Záporok már elszórtan reggel is kialakulhatnak. Délután főleg a déli és keleti területeken készülhetünk újabb záporokra, valamint zivatarokra is, melyeket felhőszakadás, jégeső kísérhet. Délutántól északkeleten feltámad az északira-északkeletire forduló szél, zivatarok környezetében azonban bárhol lehetnek erős, viharos lökések. Hajnalban 6-14 fok várható, délutánra 19 és 25 fok közé melegszik a levegő, záporokat, zivatarokat követően azonban átmenetileg több fokkal visszaeshet a hőmérséklet.

Hétfőre északkelet felől élénk, a Dunától keletre erős szél kíséretében szárazabb, hűvösebb levegő érkezik. Visszaesik a hőmérséklet, a maximumok 15 és 21 fok között alakulnak. Nyugaton, délnyugaton felhősebb, máshol naposabb idő várható számottevő csapadék nélkül.

Kedden gomoly- és fátyolfelhők zavarhatják a napsütést. Kisebb eső, zápor néhol délen, délkeleten előfordulhat. Az északkeleti szél többfelé megélénkül, keleten erős lökések várhatóak. A csúcshőmérséklet 16-21 fok között alakul.

Szerdán nyugat felől megnövekszik a felhőzet, keleten élvezhetjük legtovább a napsütést. Eső késő délutántól alakulhat ki a Dunántúlon. A keleti szél több helyen megélénkül. Délután 16-22 fok valószínű.

Csütörtökön már az ország nagy részén előfordulhat eső, zápor, legnagyobb eséllyel a Dunántúlon és délen. Nyugaton akár kiadósabb mennyiség is hullhat. A délkeleti szél többfelé megerősödhet. Napközben 14-22 fok alakul a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Vasárnap kettősfronti hatásra számíthatunk.

Migrén, fáradékonyság, dekoncentráltság, alvászavarok továbbra is előfordulhat.

A fülledt időben nehézlégzés, légszomj, vérnyomás problémák alakulhatnak ki.

Kellemes lesz hő- és komfortérzetünk, de a záporokkal, zivatarokkal érintett tájakon átmenetileg romolhat a közérzetünk.

Záporok, zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

11 és 16 óra között az UV-sugárzás már eléri az erős fokozatot, így a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Vasárnap kezdetben az északi tájakon okozhatnak korlátozott látásiviszonyokat a pára-, ködfoltok.

Pollenjelentés
Kőris alacsony
Fűz alacsony
Nyír alacsony
Platán alacsony
Tölgy közepes
Pázsitfűfélék alacsony
Eperfafélék közepes
Gombák alacsony
Magas pollenterhelés

Erősödött a pollenterhelés, egyszerre már nagyon sok növény virágpora található meg a levegőben, emiatt a hétvégén magas pollenterhelés várható.

Az eperfafélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja a közepes-magas tartományban alakulhat, a tölgyé pedig országszerte közepes szintet érhet el.

A kőris, a nyír, a juhar, a platán, a fenyőfélék és a dió pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A pázsitfűfélék pollenjei már sokfelé tüneteket okozó közepes szinten lehetnek jelen a levegőben.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakulhat, de helyenként a magas szintet is elérheti.

Fotó: Berendi Tibor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:34, szombat | Helyi

Milliárdosok versenyeznek a TikTok megvásárlásáért, de hiába

Egy maroknyi amerikai pénzügyi és technológiai mágnás több milliárdos ajánlatra készül a TikTok megvásárlására, miután Joe Biden elnök aláírta azt a törvényt,

2024. Április 27. 06:24, szombat | Helyi

Székkel támadt a tanárjára egy diák

Brutális, ami ebben a magyar iskolában történt: székkel támadt a tanárjára egy diák

2024. Április 26. 20:50, péntek | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 26. 08:40, péntek | Helyi

Társadalmi összefogással Nógrád tisztaságáért!

A Nógrád vármegyei rendőröknek is fontos a környezetük védelme, ezért csatlakoztak a TeSzedd! kampányhoz.