Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. December 06. 18:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Kiállítás és konferencia az 1956-os forradalom megtorlásáról Salgótarjánban

Kiállítás és konferencia az 1956-os forradalom megtorlásáról Salgótarjánban

Az 1956-os forradalom Nógrád megyei eseményeiről és az azt követő megtorlásról rendez konferenciát és kiállítást a Nógrád Megyei Levéltár pénteken Salgótarjánban.

A tárlatot a levéltárban, az egykori bányakórház proszektúráján rendezik be, ezt a helyet először nyitják meg a nagyközönség előtt - tájékoztatta az MTI-t az intézmény igazgatója csütörtökön.

Tyekvicska Árpád elmondta: minden kiállított dokumentum a levéltár igen tekintélyes '56-os gyűjteményéből való.
A képanyag gyenge, mert a forradalom eseményein készült fotókat begyűjtötte a politikai rendőrség, hogy azonosítsa a szereplőket, majd a képek nagyrészt eltűntek - tette hozzá.

Dokumentumok, képek és a hozzájuk fűzött szövegek segítségével állították össze a 14 tablós kiállítást, amelyet a régi bányakórházban mutatnak be. Az 1956. december 8-i sortűz után erre az udvarra vitték a halottak egy részét, a kórház azóta a levéltár raktárként használt része.

Kiállítják azt az 1956-os lyukas zászlót, amelyik egészen november közepéig lengett az acélgyár egyik műhelyének ajtaja felett.
Két tabló villantja fel a budapesti forradalmat és a megyei történéseket, majd a megtorlás stációi, főbb momentumai következnek: a börtönélet, a rendőri felügyelet, a közbiztonsági őrizet megjelenítése. Bemutatják a megtorlás azon formáit is, amelyek nem börtönhöz vagy lefogáshoz kötődnek: az elbocsátások sorát vagy iparengedélyek megvonását.

Megjelennek a legtragikusabb események: a december 8-i vásártéri sortűz, Hargitai Lajos és Hadady Rudolf acélgyári nemzetőr parancsnokok brutális meggyilkolása, a Mindszenty József bíborost Felsőpetényből Budapestre kísérő Pálinkás (Pallavicini) Antal halálra ítélése, illetve a rétsági katonatisztek tevékenysége, a pásztói vasútrobbantók ügye.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 20:40, szombat | Helyi

Nyárias meleg, futó záporokkal.

Kezdeti napos időt egyre több gomoly és fátyolfelhő zavarhatja meg.

2024. Május 04. 12:00, szombat | Helyi

Megemlékezés Szent Flórián napján.

Május 4. Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napja. Ez a nap a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi és az önkéntes tűzoltóké, valamint az összes tüzes mesterséget művelőé, ezen a napon valamennyiük védőszentje elő

2024. Május 04. 08:00, szombat | Helyi

Jó idő lesz hétvégén, vasárnap van esély záporokra.

Túlnyomóan napos idő várható. Kezdetben a Dunántúlon lesz több a felhő, néhol eső, zápor is előfordulhat.

2024. Május 03. 12:12, péntek | Helyi

Összehangolt csapás a drogkereskedőkre!!!

Kábítószerdílereket iktattak ki a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság felderítői, 4 fő őrizetbe került.