Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2014. December 10. 07:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Kiállítás az 1956-os forradalom hőseiről és a megtorlásokról

Kiállítás az 1956-os forradalom hőseiről és a megtorlásokról

Az 1956-os forradalom és a megtorlás eseményeit felidéző kiállítást nyitottak meg Salgótarjánban az 1956. december 8-ai sortűz 58. évfordulóján.

Sulyok László, a Pofosz Nógrád megyei alelnöke megnyitó beszédében úgy fogalmazott: a magyar forradalom világjelentőségű esemény volt, példát adott bátorságból és elszántságból, erkölcsből és tisztességből.
Az alelnök hangsúlyozta, hogy Magyarországon 1956-ban győzött a forradalom.
"Győzött október 28-án, amikor Nagy Imre miniszterelnök feladta korábbi álláspontját, és a fegyveres pesti srácok, Magyarország népe mellé állt. (...) A rádió nyilvánossága előtt jelentette ki, hogy ami az országban, Budapest utcáin zajlik, az nem ellenforradalom, hanem egy nagy, egész népünket átfogó és eggyé forrasztó nemzeti demokratikus mozgalom" - mondta Sulyok László.
Emlékeztetett: a forradalom erőszakos és kegyetlen leverése után a kommunista diktatúra tovább élt, csak jóval körmönfontabb és alattomosabb formában.
Ennek következtében sokkal lélekölőbb lett, és kíméletlenül lecsapott mindazokra, akik nyíltan szembe mertek szállni szóban vagy írásban, "tettről szó sem lehetett" - tette hozzá a szónok.
A Pofosz által összeállított kiállítás fotók, újságcikkek, dokumentumok segítségével mutatja be az 1956-os országos, nógrádi és salgótarjáni eseményeket. Láthatók jegyzőkönyvek ügyészi vizsgálatokról, szemelvények nyomozati iratokból és boncolási jegyzőkönyvek.
Salgótarjánban 1956. december 8-án mintegy négyezren tüntettek a Vásártéren a letartóztatott forradalmárok kiszabadításáért, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre a megyeháza tetejéről. A kutatások ellenére máig nincsenek pontos adatok a halálos áldozatok számáról.
A tárlat salgótarjáni tablóján az olvasható, hogy "az eddigi hivatalos források szerint a helyszínen 27-en, a kórházban 19-en haltak meg, de a halálos áldozatok számát a szemtanúk sokkal többre teszik. A másik elfogadott adat: 131 fő (a környező településeken hamisan anyakönyvezettekkel együtt)".
A kiállításon térképen illusztrálják azt is, hogy 1956-ban 50 településen 71 alkalommal lőttek sortüzet Magyarországon.

Címkék: sortűz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.