Hírek
2024. Február 03. 18:20, szombat |
Helyi
Forrás: blog.matusz-vad/NOSZTALGIA RÉTES SALGÓTARJÁN/web/zsuffa csaba
KI TALÁLTA FEL A RÉTEST? MIÉRT CSAK FÉLIG MAGYAR TALÁLMÁNY?
A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a „Rétes Hongrois”, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.
Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel, mely igen lágyra hagyott gyúrt tésztából készül.Feltehetőleg a 16. században török terjeszkedés idején terjedt el Európában.
A 17–18. században a rétest sokszor csomagolták el útravalónak. Mivel laktató, ha valaki hosszú útra indult, elengedhetetlen útitársként vitték magukkal.
Hazánkban tradicionális sütemény
A 18. század óta készítik különféle ünnepi alkalmakra. Elmaradhatatlan kellékévé vált a népi konyhának, a paraszti étkezésnek. Rendszeresen készítették lakodalmakon, farsangkor, keresztelőkön, sőt még gyermekáldás alkalmával is.
A 20. század elejére országosan elterjedt. Ma fogyasztása általános. Főétkezést követő desszertként, de önálló második fogásként is szerepelhet. Az igazi rétes tésztáját kézzel készítik, ami manapság már egyre ritkább. Miután kisült, érdemes egyből fogyasztani, mivel az ízek ekkor a legintenzívebbek, legyen az bármilyen töltelék.
Mivel töltjük a rétest
A rétes tölteléke szinte majdnem minden lehet, leginkább az egyéni ötletek és ízlés szabhat határt annak, mivel készítjük el. A legelterjedtebb töltelékek, illetve a tradicionális rétes alkotóelemei a túró-, mák-, alma-, meggy- és a káposztatöltelék. Ha lédús gyümölcsökkel töltjük meg, édes morzsát szórnak a tésztára, mely magába tudja szívni a nedvességet.
Amennyiben pedig száraz morzsalékot teszünk bele, például diót vagy mákot, azt egyenletesen elosztva, kicsit meglapogatva – vigyázva, nehogy szakadjon a tészta – kell ráhelyezni. A megtöltött, felhengergetett tésztát még elő szokták készíteni a sütésre, hogy ne száradjon ki. Erre is több módszert alkalmaznak, van, ahol tejföllel, van, ahol tojássárgájával, vagy éppen cukros tejjel megkenik.
A rétes töltése országonként is változik. Törökországban sós, halas, zöldséges, húsos töltelékekkel áldják meg, Görögországban mézzel, dióval, mandulával és pisztáciával készítik. Szlovéniában – ahol štrudelj vagy zavitek a neve – jellemzően a túrós változatot szeretik, a szerbeknél pedig túróval, sajttal töltik.
Néhány napon belül megnyitjuk a Pécső út elején, a NOSZTALGIA RÉTESBOLTOT.
Ha szeretitek a rétest, vagy ismertek olyat aki szereti és vinnétek neki, lájkoljátok oldalunkat!
https://www.facebook.com/NosztalgiaRetesSalgotarjan
A nyitás pontos időpontjáról ebben a csoportban is értesülhettek. Mutatjuk:
https://www.facebook.com/groups/etel.hazhozszallitas.salgotarjan
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 13. 10:06, szerda | Helyi
Értesítjük a civil szervezeteket - új felhívások a Nemzeti Együttműködési Alap keretében
Értesítjük a civil szervezeteket, hogy 2024. november 12-én megjelentek a Miniszterelnökség által biztosított forrásból a Nemzeti Együttműködési Alap 2025. évi pályázati kiírásai.
2024. November 13. 08:55, szerda | Helyi
Januártól jön a Temu-adó, drágább lehet az online vásárlás
A 2025-ös adóévtől kezdődően az online piactér üzemeltetői is kiskereskedelmi adó fizetésére lesznek kötelezettek, ha kiskereskedelmi tevékenységet végző értékesítőknek biztosítanak piacteret.
2024. November 13. 08:46, szerda | Helyi
Változások jönnek januártól a nyugdíjtörvényben – a 13. havi nyugdíjat is érinti
Változnak a nyugdíjtörvény egyes rendelkezései jövőre. A jövő évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló salátatörvényben a nyugdíjtörvényt módosító rendelkezések is szerepelnek
2024. November 12. 17:32, kedd | Helyi
HÁBORÚ - Mekkora környezetszennyezést is kell elviselnünk? Milyen hatással van környezetünkre a háború?
Miközben MI SZELEKTÍVEN GYŰJTÜNK ÉS PALACKOKAT VÁLTUNK VISSZA és az Európai Unió környezetpolitikája is azon dolgozik, hogyan válhat Európa zöldebbé és fenntarthatóbbá,