Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Február 03. 18:20, szombat | Helyi
Forrás: blog.matusz-vad/NOSZTALGIA RÉTES SALGÓTARJÁN/web/zsuffa csaba

KI TALÁLTA FEL A RÉTEST? MIÉRT CSAK FÉLIG MAGYAR TALÁLMÁNY?

KI TALÁLTA FEL A RÉTEST? MIÉRT CSAK FÉLIG MAGYAR TALÁLMÁNY?

A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a „Rétes Hongrois”, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.

Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel, mely igen lágyra hagyott gyúrt tésztából készül.Feltehetőleg a 16. században török terjeszkedés idején terjedt el Európában.

A 17–18. században a rétest sokszor csomagolták el útravalónak. Mivel laktató, ha valaki hosszú útra indult, elengedhetetlen útitársként vitték magukkal.

Hazánkban tradicionális sütemény
A 18. század óta készítik különféle ünnepi alkalmakra. Elmaradhatatlan kellékévé vált a népi konyhának, a paraszti étkezésnek. Rendszeresen készítették lakodalmakon, farsangkor, keresztelőkön, sőt még gyermekáldás alkalmával is.

A 20. század elejére országosan elterjedt. Ma fogyasztása általános. Főétkezést követő desszertként, de önálló második fogásként is szerepelhet. Az igazi rétes tésztáját kézzel készítik, ami manapság már egyre ritkább. Miután kisült, érdemes egyből fogyasztani, mivel az ízek ekkor a legintenzívebbek, legyen az bármilyen töltelék.

Mivel töltjük a rétest

A rétes tölteléke szinte majdnem minden lehet, leginkább az egyéni ötletek és ízlés szabhat határt annak, mivel készítjük el. A legelterjedtebb töltelékek, illetve a tradicionális rétes alkotóelemei a túró-, mák-, alma-, meggy- és a káposztatöltelék. Ha lédús gyümölcsökkel töltjük meg, édes morzsát szórnak a tésztára, mely magába tudja szívni a nedvességet.

Amennyiben pedig száraz morzsalékot teszünk bele, például diót vagy mákot, azt egyenletesen elosztva, kicsit meglapogatva – vigyázva, nehogy szakadjon a tészta – kell ráhelyezni. A megtöltött, felhengergetett tésztát még elő szokták készíteni a sütésre, hogy ne száradjon ki. Erre is több módszert alkalmaznak, van, ahol tejföllel, van, ahol tojássárgájával, vagy éppen cukros tejjel megkenik.

A rétes töltése országonként is változik. Törökországban sós, halas, zöldséges, húsos töltelékekkel áldják meg, Görögországban mézzel, dióval, mandulával és pisztáciával készítik. Szlovéniában – ahol štrudelj vagy zavitek a neve – jellemzően a túrós változatot szeretik, a szerbeknél pedig túróval, sajttal töltik.

Néhány napon belül megnyitjuk a Pécső út elején, a NOSZTALGIA RÉTESBOLTOT.

Ha szeretitek a rétest, vagy ismertek olyat aki szereti és vinnétek neki, lájkoljátok oldalunkat!

https://www.facebook.com/NosztalgiaRetesSalgotarjan

A nyitás pontos időpontjáról ebben a csoportban is értesülhettek. Mutatjuk:
https://www.facebook.com/groups/etel.hazhozszallitas.salgotarjan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 12:00, csütörtök | Helyi

Nyitva hagyott gépjárművekre utazott, a nyomozók elfogták.

Laptopot, egyéb műszaki cikket és termékeket, továbbá több mint másfél millió forintot zsákmányolt két járműből az a 21 éves salgótarjáni elkövető, akit azóta elfogtak és őrizetbe vettek a rendőrök.

2024. Május 02. 11:18, csütörtök | Helyi

ingatlan.com: áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet.

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt, ami további élénkülést vetít előre 2024-re.

2024. Május 02. 09:10, csütörtök | Helyi

Minden mozdíthatót ellopott!

Elsősorban lakatlan házakba és azok melléképületeibe tört be, majd több százezer forint értékű tárgyakat lopott el az a férfi, akit a salgótarjáni nyomozók a napokban fogtak el.

2024. Május 02. 08:40, csütörtök | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ