Hírek
2024. Február 03. 18:20, szombat |
Helyi
Forrás: blog.matusz-vad/NOSZTALGIA RÉTES SALGÓTARJÁN/web/zsuffa csaba
KI TALÁLTA FEL A RÉTEST? MIÉRT CSAK FÉLIG MAGYAR TALÁLMÁNY?
A párizsi Ritz Hotel étlapján a 19. század elején szerepelt a „Rétes Hongrois”, melynek elkészítéséhez a réteslisztet Magyarországról rendelték és a cukrászokat Pestre küldték tanulni.
Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel, mely igen lágyra hagyott gyúrt tésztából készül.Feltehetőleg a 16. században török terjeszkedés idején terjedt el Európában.

A 17–18. században a rétest sokszor csomagolták el útravalónak. Mivel laktató, ha valaki hosszú útra indult, elengedhetetlen útitársként vitték magukkal.
Hazánkban tradicionális sütemény
A 18. század óta készítik különféle ünnepi alkalmakra. Elmaradhatatlan kellékévé vált a népi konyhának, a paraszti étkezésnek. Rendszeresen készítették lakodalmakon, farsangkor, keresztelőkön, sőt még gyermekáldás alkalmával is.
A 20. század elejére országosan elterjedt. Ma fogyasztása általános. Főétkezést követő desszertként, de önálló második fogásként is szerepelhet. Az igazi rétes tésztáját kézzel készítik, ami manapság már egyre ritkább. Miután kisült, érdemes egyből fogyasztani, mivel az ízek ekkor a legintenzívebbek, legyen az bármilyen töltelék.

Mivel töltjük a rétest
A rétes tölteléke szinte majdnem minden lehet, leginkább az egyéni ötletek és ízlés szabhat határt annak, mivel készítjük el. A legelterjedtebb töltelékek, illetve a tradicionális rétes alkotóelemei a túró-, mák-, alma-, meggy- és a káposztatöltelék. Ha lédús gyümölcsökkel töltjük meg, édes morzsát szórnak a tésztára, mely magába tudja szívni a nedvességet.

Amennyiben pedig száraz morzsalékot teszünk bele, például diót vagy mákot, azt egyenletesen elosztva, kicsit meglapogatva – vigyázva, nehogy szakadjon a tészta – kell ráhelyezni. A megtöltött, felhengergetett tésztát még elő szokták készíteni a sütésre, hogy ne száradjon ki. Erre is több módszert alkalmaznak, van, ahol tejföllel, van, ahol tojássárgájával, vagy éppen cukros tejjel megkenik.

A rétes töltése országonként is változik. Törökországban sós, halas, zöldséges, húsos töltelékekkel áldják meg, Görögországban mézzel, dióval, mandulával és pisztáciával készítik. Szlovéniában – ahol štrudelj vagy zavitek a neve – jellemzően a túrós változatot szeretik, a szerbeknél pedig túróval, sajttal töltik.
Néhány napon belül megnyitjuk a Pécső út elején, a NOSZTALGIA RÉTESBOLTOT.
Ha szeretitek a rétest, vagy ismertek olyat aki szereti és vinnétek neki, lájkoljátok oldalunkat!
https://www.facebook.com/NosztalgiaRetesSalgotarjan
A nyitás pontos időpontjáról ebben a csoportban is értesülhettek. Mutatjuk:
https://www.facebook.com/groups/etel.hazhozszallitas.salgotarjan
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 02. 12:55, vasárnap | Helyi
Bejrút 50: aki utoljára szállt le a katasztrófát szenvedett Malév Tu-154-essel (Ep. 349)
Mazalin Tibor, a Malév vezető fedélzeti mérnöke teljesítette az utolsó, Rómából érkező járatot azzal a Tu-154-essel, amely 1975. szeptember 29-én este Libanonba indult tovább, de a bejrúti repülőteret már nem érte el.
2025. November 02. 12:30, vasárnap | Helyi
NEM TUDTA, HOGY ILYEN ERŐS AZ AUTÓ... A LEGDRÁGÁBB AUTÓS BAKIK, AMIK TÉNYLEG SOKBA KERÜLTEK!
Összegyűjtöttem nektek, miért fontos, hogy a vezetéshez ész is társuljon, vagyis hoztam nektek néhány elrettentő példát arról,
2025. November 02. 12:20, vasárnap | Helyi
Miért Gyártják A Chipek 90%-Át Tajvanon
A könyvekben a második világháborút gyakran „a motorok háborújaként” emlegetik.
2025. November 02. 09:50, vasárnap | Helyi
VOLT EGYSZER EGY ÖBLÖSÜVEGGYÁR
Salgótarján nem csak a bányászatról, az Acélgyárról volt híres egykor, hanem az üvegiparáról is. Képek egy „elfeledett” szakmáról, melyről híres volt Salgótarján.
