Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 30. 12:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Ki kell váltani az Ipolytarnócon elöntött házakat

Ki kell váltani az Ipolytarnócon elöntött házakat

Ipolytarnóc polgármestere szerint ki kell váltani azokat a házakat, amelyeket az árvíz rendszeresen elönt a településen, nem lakhatnak az emberek azokban az ingatlanokban.

Bolyós Gáborné, a Nógrád megyei község független polgármestere ezt arra reagálva mondta az MTI-nek, hogy az alapvető jogok biztosa a kormányhoz fordult az ügyben. "Örülök, hogy elindult valami" - fogalmazott a településvezető.
Elmondta, hogy Szabó Máté ombudsman két munkatársa június 13-án járta be az érintett falurészt, majd az önkormányzat augusztus 6-án kapta meg a jelentésüket, amelyben megígérték, hogy intézkednek.
Az ügy előzménye, hogy miután nyolc, 2000-ben és 2001-ben épült ingatlant évről évre elöntött a megáradt Ipoly folyó, az Országgyűlés 2011 decemberében 50 millió forintot különített el a 2012-es költségvetésben az ingatlanok kiváltására. Ez egy év alatt sem történt meg, végül a kormány az év végén zárolta a pénzt.
Részben emiatt mondott le 2013 januárjában Szabó Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester. Szabó Tibor akkor nyílt levelet írt Szaló Péter belügyminisztériumi helyettes államtitkárnak, ebben azt is megfogalmazta, hogy az ismétlődő árvízi helyzet megérne egy próbapert az állam és az ipolytarnóci ingatlantulajdonosok között.
Az Országgyűlés döntését az előzte meg, hogy Ipolytarnóc önkormányzata 55 millió forintot nyert el árvízvédelmi töltés megépítésére. A pénzt azonban 2012 elején visszaadta az önkormányzat, mert a szakhatóságok nem fogadták el a tervet, és a meglévő pénzből nem tudták volna megvalósítani az előírt beruházást.
Az ipolytarnóci problémával korábban már a megyei önkormányzat is foglalkozott, és törvénymódosítást is kezdeményezett. Azt javasolták, hogy az államhatárt érintő folyók esetében kizárólag az állam legyen a felelős a védelmi feladatok ellátásáért, az ügyben azonban nem értek el eredményt.
Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala szerdán azt közölte az MTI-vel: Szabó Máté ombudsman a kormányhoz fordult az elöntéssel fenyegetett házak kiváltásához szükséges pénz előteremtéséért. A vidékfejlesztési minisztert pedig arra kérte, hogy tekintse át a vízgazdálkodásról szóló törvény feladatmegosztással kapcsolatos előírásait, és részletesen szabályozza a határvíznek minősülő vízfolyások árvízi védekezésének sajátos körülményeit.
Szabó Máté rámutatott arra: sem Ipolytarnóc ismétlődő elöntéseinek megakadályozása, sem az érintett lakóépületek kiváltása nem történt meg, és ez a mulasztás állandósította az ott élők alapvető jogával kapcsolatos veszélyhelyzetet.

Címkék: Ipolytarnóc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 16:00, hétfő | Helyi

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez.

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez.

2024. Április 29. 08:00, hétfő | Helyi

Kora nyárias idő.

Főként a Dunántúlon szűrhetik vastagabb fátyolfelhők a napfényt, a Dunától keletre viszont sok napsütésre számíthatunk.

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.