Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Augusztus 19. 10:00, szerda | Helyi

Kézműves remekek pályázata

Kézműves remekek pályázata

Nógrád megyei alkotók jelentkezését is várják a Magyar Kézműves Remek pályázatra, melynek beadási határideje 2015. augusztus 15-ről 2015. augusztus 31-re módosult.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége ebben az esztendőben is meghirdette a Magyar Kézműves Remek pályázatot. A pályázat célja a magyar kézművesség értékeinek és mestereinek elismerése, a minőségi kézműipari termékek bemutatása, a hazai és külföldi fogyasztók orientálása, a magyar termékek jó hírének öregbítése, javítása, illetve a magyar kézműiparban a vállalkozói kultúra elmélyítése és piaci helyzetük javítása a magyar kézművesség turisztikai kínálatának gazdagítása, bővítése és termékeik bemutatása révén.
A „Magyar Kézműves Remek" elismerő cím adományozása egy adott tájegység, régió egyedi arculatát és jellegzetességeinek megőrzését is erősíti, mivel a kézműves hagyomány és a turisztikai vonzerő kölcsönhatása és egymásra épülése a helyi vállalkozók számára tartósan munkaalkalmat, megélhetést teremthet.
A pályamunkákat elismert szakértőkből álló grémium a pályázati felhívásban közzétett követelmények alapján zsűrizi. A döntés meghozatalában kiemelt követelmény a termékek eredetisége, egyedisége, a kivitelezés kiváló minősége, a funkcióhoz és formához igazodó kiemelkedő esztétikai színvonala, maradandósága, értékállósága, valamint turisztikai hasznosíthatósága, értékesíthetősége.
Pályázhat minden természetes és jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, egyéni vállalkozó, művészi kézműves, iparművész, aki (amely) a pályázatban kiírt terméket állít elő. Egy pályázó összesen két pályázatot nyújthat be. A pályázat benyújtásának határideje: 2015. augusztus 31. További információk az nkik.hu weboldalon érhetők el.
A Magyar Kézműves Remek elismerő cím megalapítása óta bebizonyosodott, hogy a magyar kézművesek, alkotók valódi értéket képviselnek. A pályázat elismertségét jelzi, hogy míg az induláskor, 2002-ben 27, addig 2014-ben már 97 színvonalas pályamű érkezett a versenyre. 2014-ben a zsűri 39 terméknek adományozott Magyar Kézműves Remek címet.
Az idei Magyar Kézműves Remek kiállítást a Hungexpon, az OMÉK keretén belül rendezik meg. A pályázat eredményhirdetésére, valamint a pályaművekből a zsűri válogatása alapján megrendezett kiállítás ünnepélyes megnyitására 2015. szeptember 23-án kerül sor, mely után a termékeket 2015. szeptember 27-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

A Nógrád megyei pályázók közül a Magyar Kézműves Remek történetében Némethné Jancsi Ilona gobelin-hímző, Bocsi Éva babakészítő, Fazekas Henriette dísztárgykészítő, Kanyó Alfonzné csuhéfonó és a Hiksz Kft. (Bokor) sajtjai érdemelték ki az elismerést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.

2024. Április 19. 08:28, péntek | Helyi

Tűzoltók a toronyházban.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a héten a vármegyeszékhely és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak Salgótarjánban, az Erzsébet téren.

2024. Április 19. 08:18, péntek | Helyi

Közúti baleset Nagylóc és Hollókő között.

Karambolozott két személyautó kedden délután a 2122-es számú úton, Nagylóc és Hollókő között.

2024. Április 19. 08:00, péntek | Helyi

Reggel helyenként fagyhat.

Kezdetben sok napsütésre számíthatunk, de a keleti tájakon elszórtan záporok előfordulhatnak.