Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Február 12. 14:43, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kezdhetünk fellélegezni

Kezdhetünk fellélegezni

Jelentősen javult a levegő minősége országszerte vasárnapra. A szálló por magas koncentrációja miatt már csak két település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI).

A fővárosban vasárnap reggel 6 órától visszavonták a szmogriadó riasztási fokozatát, ezzel együtt megszüntették a szombaton elrendelt forgalomkorlátozó intézkedéseket. Ugyanakkor Tarlós István főpolgármester ugyanettől az időponttól – további intézkedésig – elrendelte a tájékoztatási fokozatot. Salgótarjánban is megszűnt a szmogriadó, ott már a tájékoztatási fokozatot sem kellett elrendelni.

Az OKI legfrissebb mérései alapján készült térképén már csak Tatabányát és Székesfehérvárt jelölték a veszélyes levegő minőséget jelző piros színnel. Ezen helyeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

A levegő minősége az egészségtelen kategóriába sorolható Győrben, Százhalombattán és Putnokon – ezeket narancssárgával jelölték –, itt a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

Tíz településen is, már csak kifogásolt a levegő minősége, ezért az OKI térképén zöld színnel szerepel: Budapest, Tököl, Dunaújváros, Sopron, Veszprém, Várpalota, Pécs, Salgótarján, Sajószentpéter és Kazincbarcika. További kilenc települést jelöltek kék színnel, eszerint Szeged, Szolnok, Vác, Eger, Miskolc, Hernádszurdok, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen levegője elfogadhatónak minősül az OKI tájékoztatása szerint.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.