Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Július 02. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Kevés lakást árvereznek el

Kevés lakást árvereznek el

Az elárverezésre kijelölhető ingatlanok kis hányadát jelölték ki kényszerintézkedésre a pénzügyi szolgáltatók - írja a Világgazdaság a PSZÁF adataira hivatkozva. A második negyedévéig összesen 20 ezer 912 lakást és házat jelöltek ki árverésre a piaci szereplők, ami az érintett 115 ezer lakás nem egészen egyötöde - írja a Világgazdaság.

A legtöbb, árverezésre kijelölt ingatlant Budapesten és Pest megyében tartják nyilván, itt már eddig több mint 5500 lakás esett bele az értékesítendő körbe. Persze az alacsony arányban a kvótarendszer is szerepet játszik: ennek lényege, hogy az érintett ingatlanok száma alapján meghatározzák, hogy negyedévente hány lakást lehet eladni. Ennek az eljárásnak az a célja, hogy a bedőlt hitelekkel érintett lakások ne egyszerre szabaduljanak rá a piacra, hiszen az árcsökkenéshez, illetve túlkínálathoz vezetne, amely sem a pénzügyi szolgáltatóknak, sem a lakosságnak nem áll érdekében. Ugyanakkor a bankok a számukra meghatározott kvótát sem használják ki teljes egészében: a PSZÁF adatai szerint a 2011 vége óta eltelt hét negyedévben 68 és 84 százalék között motgott a kihasználtság, amely negyedévente általában 2-3 ezer ingatlan kényszerértékesítését (illetve arra kijelölését) jelentette.

A visszafogott értékesítési ütemben több tényező is szerepet játszhat. Legikább az, hogy a bankoknak meguknak sem áll érdekükben, hogy az árverezés stádiumába jusson egy szerződés, hiszen az – a közhiedelemmel ellentétben – borítékolt veszteséget jelent. Másrészt a lakóingatlanok iránti kereslet is változatlanul igen alacsony szinten mozog, ezért a kialakuló eladási árakkal kapcsolatban sem lehet sok jóra számítani.

A hitelek minősége viszont igen szomorú képet mutat. A PSZÁF adatai szerint csak a bankszektorban 909,3 milliárd forintot ért el az első negyedévben a 90 napon túli késében lévő jelzáloghitelek állománya.

Címkék: árverés, ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.