Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 28. 12:34, kedd | Külföld
Forrás: Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti

Két tinédzser a tibeti önégetési sorozat újabb áldozata

Két tinédzser a tibeti önégetési sorozat újabb áldozata

Két tibeti tizenéves meghalt a kórházban, miután felgyújtotta magát a Szecsuan tartományi, többségében tibetiek lakta Apa (Aba) megyében.

Az áldozatok, egy 18 éves szerzetes és egy 17 éves volt szerzetes a hírek szerint a Kirki kolostor előtt még hétfőn lobbantották lángra magukat, miközben állítólag Kína-ellenes jelszavakat kiabáltak.
2009 februárja óta ezzel meghaladta az ötvenet az öngyilkossági kísérletet ily módon elkövető tibetiek száma.
Tibeti emigráns jogvédő szervezetek állítása szerint az önégető tibetiek tettük elkövetésével a kínai fennhatóság ellen, a dalai láma visszatérése mellett tüntetnek. Peking, illetve a helyi vezetők szerint azonban a dalai láma körei, az elszakadásra törekvő dharmszalai emigránsok vezetői manipulálják a különböző vétségeket elkövetett fiatalokat, s arra ösztönzik őket, hogy az ígért bűnbocsánatért cserébe áldozzák fel életüket.
Az emigráns kínai vezetés a tibetiek vallási, kulturális elnyomását hozzák fel a cselekmények indítékául, míg a hatóságok és tibetológusok cáfolják, hogy Tibetben, illetve a tibetiek lakta területeken csorbát szenvedne a vallásszabadság, vagy korlátoznák a tibeti kulturális életet.
Peking már többször a dalai láma szemére vetette, hogy nem akadályozza meg, hogy többségükben fiatal tibetiek eldobják az életüket, vagy testi fogyatékkal éljenek tovább. Úgy vélik, hogy a tibetiek legfőbb vallási vezetője egy szóval képes lenne véget vetni az életet tisztelő buddhista vallással ellentétes önégetés-sorozatnak.
A dalai láma egy májusi londoni sajtóértekezleten nem nyilvánított véleményt, amikor azt kérdezték tőle, hogy a tibeti szerzeteseknek nem kellene-e befejezniük az önégetéseket. "Nincs válasz" mondta. "Úgy vélem ez egy igen érzékeny politikai kérdés" - tette hozzá az 1959 óta indiai emigrációban élő, 1989-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett dalai láma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.