Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2024. Február 20. 08:51, kedd | Helyi
Forrás: vigszinhaz/nlc/web/zsuffa csaba

Kern András

Kern András

Nemzedéke egyik legtöbbet foglalkoztatott, legnépszerűbb művésze: kiemelkedő színházi alakításai mintegy 60 filmben és tévéjátékban szerepelt, szinkronhangját az egész ország ismeri, sikeres film- és színházi rendező.

Hálás a közönségnek

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, rendező, író, énekes, humorista, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja nagyon hálás a rajongóknak a sok éves töretlen szeretetért.

„Köszönöm, hogy ilyen hosszú ideig fenntartották az irántam való érdeklődést, aminek köszönhetően működhetek. Mert ha én senkit nem érdekelnék, biztos nem játszanék ennyiféle szerepet.

Ti nem ülnétek most itt, nem lett volna ennyi film és színdarab és zenék és lemezek, meg sok sok minden, amiből biztos csomó minden nem érdekelt sok-sok embert, de sok meg igen. És ez így mind-mind összerakódik, és kirázódik belőle valami, ami megmarad. Ez nagy boldogság lesz nekem, amikor majd alulról szagolom az ibolyát és érdeklődöm, mi is van itt a földön”.

Az 1962-es Ki mit tud?-on tűnt fel először paródia-számával. Három évvel később a Mi lesz? című amatőr filmjével elnyerte a XIII. Országos Amatőrfilm Fesztivál fődíját.

1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, majd a Vígszínházhoz szerződött, melynek azóta is tagja.

Négy hanglemeze jelent meg, és rendszeresen szerepel a rádióban is.

1976-ban Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt, 1978-ban Jászai Mari-díjat, 1988-ban Ajtay Andor-emlékdíjat, 1989-ben Érdemes Művész kitüntetést, 1995-ben Karinthy-gyűrűt kapott. 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, illetve MSZOSZ-díjjal tüntették ki.

1997-ben az országos Színházi Fesztivál különdíját nyerte. 2003-ban Kiváló művész elismerésben részesült, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja lett.

2004-ben megkapta az Osztrák Művészeti Szövetség diplomáját, illetve a Déri János-díjat. 2007-ben Kossuth-díjjal ismerték el színházi és filmes munkásságát.

Ugyanebben az évben elnyerte a Páger Antal-díjat is. 2010-ben Pro Urbe Budapest-díjjal tüntették ki. 2011-ben a Vidor Fesztiválon Életműdíjat kapott. 2012-ben Harsányi Zsolt-emlékdíjban, 2015-ben Vígszínház-díjban részesült.

Kern András egy vele készült friss interjúban elmondta, hogy az édesanyja a rátermettségének és a szerencsének köszönheti, hogy túlélte a nyilasterrort, az édesapja pedig a nagy magyar artistának, és humoristának, Alfonzónak köszönheti, hogy visszatért a munkaszolgálatból.

„Vitték a Duna-partra, hogy belőjék a Dunába. És akkor azt mondta anyám, hogy neki nagyon fáj a feje. Ott akkor egy rendes nyilas fiú azt mondta, itt a gyógyszertár, menjen, vegyen valamit. Akkor kiállt a sorból, bement a gyógyszertárba, aztán a hátsó ajtón kiment és soha többé nem kellett abba a sorba visszaállnia. Megszökött és ennek következtében vagyok én. Különben nem lennék”.

„Fogott egy fehér lovat, hogy ő azt hazaviszi és annak mentén hazamegy. Akkor egy páran azt mondták apám munkaszolgálatos barátai közül, hogy én is, én is. És hazajöttek. Egy lovat hoztak, azt hiszem, meg is ették menet közben, mert nem volt mit tenni”

Díjak

1976 – He­ge­dűs Gyu­la-em­lék­gyű­rű | Víg­szín­ház
1978 – Já­szai Ma­ri-díj
1988 – Ajtay An­dor-em­lék­díj | Víg­szín­ház
1989 – Ér­de­mes mű­vész
1995 – Ka­rin­thy-gyű­rű
1996 – A Ma­gyar Köz­tár­sa­sá­gi Ér­dem­rend tisz­ti­ke­reszt­je
1996 – MSZOSZ-díj
1997 – Szín­há­zi Fesz­ti­vál kü­lön­dí­ja
2003 – Ki­vá­ló mű­vész
2003 – Örö­kös tag a Hal­ha­tat­la­nok Tár­su­la­tá­ban
2004 – Déri Já­nos-díj
2005 – XIII. ke­rü­let dísz­pol­gá­ra
2007 – Páger An­tal-szí­nész­díj
2007 – Kos­suth-díj
2010 – Pro Urbe Bu­da­pest díj
2012 – Har­sá­nyi Zsolt-díj | Víg­szín­ház
2015 – Víg­szín­ház-díj
2020 – Rutt­kai Éva-em­lék­gyű­rű | Víg­szín­ház
2021 – Ajtay An­dor-em­lék­díj | Víg­szín­ház

SALGÓTARJÁNIAK ÉS NÓGRÁD VÁRMEGYEIEK KÖZÖSSÉGE 😃

Ha tetszik a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

InfoNógrád híroldal csoport - Csatlakozzon olvasóinkhoz!
https://www.facebook.com/groups/infonograd

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.

2024. Április 28. 06:31, vasárnap | Helyi

BABAMENTŐ INKUBÁTOROK

Az egészségügyi intézményeknél kihelyezett babamentő inkubátorok egy újszülöttmentő program részét képezik. A súlyos válsághelyzetbe került anyák és családok esetén előfordulhat,

2024. Április 27. 08:00, szombat | Helyi

Egyre melegebb lesz hétvégén.

Sokat fog süt majd a nap, az időnként megjelenő felhőkből északon és keleten, valamint délután nyugaton, délnyugaton elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar még kialakulhat.