Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2015. Január 21. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Kell-e fizetni tartásdíjat, ha valaki lemond gyermekéről?

Kell-e fizetni tartásdíjat, ha valaki lemond gyermekéről?

Kell-e fizetni tartásdíjat, ha valaki lemond gyermekéről? Ebben a kérdésben kért segítséget az onlinejogsebesz.hu szakértőitől egy olvasó. A választ ezúttal is jogász adja meg.

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Egy nő ismerősöm nevében szeretnék segítséget kérni. Elváltak, mindkét félnek új családja van. Közös lányuk az apánál került elhelyezésre. Az anya 2011 január óta nem tudott fizetni gyermektartásdíjat, amit az apa részére az állam megelőlegezett. Most részletekben törleszti adók módjára történő behajtása címen. Az anya jelenleg egy 2 éves fiúval van otthon gyesen. Albérletben élnek, jövedelmük épp a megélhetésre elég. A kérdései a következők lennének: Ha az anyuka lemond a lányáról, abban az esetben is ki kell fizetnie az elmaradott, és az állam által megelőlegezett gyermektartásdíjat? Valamint, ha lemond a gyermekről, akkor az anyai nagyszülők láthatási joga így életben marad? Esetleg lenne erre valami más megoldás is, mert végső elkeseredésében nem tudja mi tévő legyen. A lánya láthatását sem szeretné elveszíteni, de a vele élő fiút is fel kell nevelnie. Előre is köszönöm válaszukat! Tisztelettel..
2014. 11. 12.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Őszintén szólva nem értem, hogy mit ért a gyermekről való lemondás alatt. Ha a gyermek az apánál került elhelyezésre, akkor tulajdonképpen már “lemondott” róla. Az a szülő, akinél a gyermek elhelyezésre került, pedig tartásdíjra jogosult. A láthatásnak és a tartásdíj fizetési kötelezettségnek pedig semmi köze egymáshoz.

Az állam által megelőlegezett tartásdíjat meg kell fizetni.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsa ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 09:00, szerda | Belföld

Éjt nappallá téve dolgoznak a magyar mentőegységet Törökországban

Már 12 embert kiemeltek a romok alól a magyar tűzoltók

2023. Február 08. 07:33, szerda | Belföld

Karamboloztak, majd összeverekedtek - Videóval

Garázdaság vétsége miatt az Esztergomi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a két férfit, akik közlekedési vitájukat verekedéssel zárták.

2023. Február 07. 19:47, kedd | Belföld

A magyar mentőegység már három embert mentett ki a romok alól Törökországban

Köztük egy gyereket mentettek ki a magyar mentőegység tagjai.