Városlista
2024. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2024. Július 18. 12:00, csütörtök | Helyi sport
Forrás: MTI-BALATONFÜRED

Kékszalag - Elrajtolt a mezőny Balatonfüredről.

Kékszalag - Elrajtolt a mezőny Balatonfüredről.

Elrajtolt az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj mezőnye Balatonfüredről.

A vitorlásverseny honlapján közzétett tájékoztatás szerint az idei Kékszalagra 510 hajó - köztük 8 külföldi - adta le nevezését 38 hajóosztályban és értékelési csoportban. A leggyorsabbnak számító katamaránoknál tizenöt egység küzd, köztük a címvédő MLS Raiffeisen Fifty-Fifty. A Kékszalagra 2493 versenyző nevezett, közülük 140 ifjúsági, hét pedig serdülő korú, 48-an külföldiek.
A HungaroMet Zrt. által készített, és a verseny honlapján közölt időjárási előrejelzés szerint a rajt időpontjában a Balaton keleti medencéjében többnyire mérsékelt, helyenként élénkebb északias szél várható. Idővel erre fokozatosan ráépül a tavi cirkuláció, így a keleti medencében a kora délelőtti óráktól egyre inkább gyengül a szél, sőt helyenként megjelenhetnek kisebb szélcsendes területek is.
Siófoktól Tihany felé a keleties szél lesz a meghatározó, míg a Balaton nyugati felében tartósabban északias marad az áramlás. Az esti óráktól az egész tavat átfújó, élénk északkeleti szélre lehet számítani.
Túlnyomóan napos, száraz idő várható, délutáni gomolyfelhő-képződéssel, kis eséllyel egy-egy zápor vagy zivatar kialakulásával.
A legmagasabb nappali hőmérséklet a parton 32, a víz felett 29 Celsius fok körül alakul, estére 26-27 Celsius fok várható. A Balaton vize csütörtök reggel 25,5 Celsius fokos.


Péntekre az éjszaka fújó élénk északkeleti szelet várhatóan nem zavarja meg jelentősen a tavi cirkuláció, főként az északi part közelében erős közeli széllökések is előfordulhatnak. A déli órák felé a tavi cirkuláció gyengíteni kezdi a keleties alapáramlást, a középső medencében néhány helyen változó irányú légmozgás várható, helyenként szélcsendes foltokkal.


Délelőtt változóan felhős, délutántól gomolyfelhős ég várható, délután elsősorban a Bakony felől egy-egy zápor, esetleg zivatar kialakulhat. A hajnali hőmérséklet 26, a legmagasabb nappali hőmérséklet a víz felett 29, a parton 32-33 Celsius fok körül alakul pénteken - áll az előrejelzésben.
A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, a hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár. A balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a Tihanyi-szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.


A Kékszalag időrekordját továbbra is a Józsa Márton vezette Fifty-Fifty tartja - saját korábbi eredményét tavaly megdöntve 5 óra 3 perc 56 másodperces idővel -, legtöbbször, tizenháromszor pedig Litkey Farkas győzött.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 13:39, csütörtök | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Megjósolhatatlan a mogyoródi verseny kimenetele.

Várhatóan izgalmasan alakul majd a hétvégi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futama, melynek a papírforma és az erőviszonyok alapján a háromszoros világbajnok Max Verstappen az esélyese.

2024. Július 18. 09:24, csütörtök | Helyi sport

2024 Formula 1 Magyar Nagydíj Információk.

Az igazi Formula 1 élmény, amiről egy szurkoló álmodhat.

2024. Július 18. 09:15, csütörtök | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Herendi sisakban versenyez Norris a Hungaroringen.

Lando Norris teljesen egyedi, Herendi sisakban versenyez majd a hétvégén sorra kerülő 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjon.

2024. Július 18. 08:21, csütörtök | Helyi sport

Huszonhat ország versenyzői a jövő heti jet-ski Európa-bajnokságon.

Huszonhat ország legjobbjai érkeznek Magyarországra a jet-ski Európa-bajnokságra és junior világbajnokságra, amelyre jövő péntektől vasárnapig kerül sor Győr-Győrzámolyon.