Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 28. 07:11, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Kastélyszálló épül a szlovákiai Gácson

Kastélyszálló épül a szlovákiai Gácson

A legkorszerűbb követelményeknek is megfelelő és igényeket kielégítő kastélyszálló épül a szlovákiai Gácson (Halic).

A losonci járásbeli Gács község várkastélya Besztercebánya megye tulajdonában volt egészen 2006-ig, akkor a romló állagú, felesleges vagyonná minősített épületet eladásra kínálta a megye. A versenytárgyaláson meghirdetett ingatlant az IMET cég vásárolta meg 46 millió koronáért, idegenforgalmi beruházást tervezve az épületbe.
A nyolcvan férőhelyes nívós szálloda, wellnessközpont, üdülő- és sportcentrum kialakításának költségeit 10 millió euróra becsülték. A munkálatok 2008-ban kezdődtek, azóta is folynak. A gácsi kastélyban utoljára mentálisan sérült fiatalok intézete működött, a kastélyt a 2. világháború után államosították, oktatási célokra alakították át bő hatvan évvel ezelőtt, az intézet 1993-ban való felszámolása után csak pusztult az ingatlan.
2008-ban régészeti feltárást, építészeti és művészettörténészi kutatást végeztek a kastélyban, ezek után kezdődött meg a teljes felújítás és átalakítás. A várkastélyhoz tartozó mintegy 13 hektáros angolpark is megújul, sportpályák, sétautak épülnek. Az egykori vártemplom a felújítás után újra egyházi célokat szolgál majd, és az épület egyik szárnyában pedig regionális múzeumot alakítanak ki. A tetőszerkezet az eredetileg a barokk korban épült hagymakupolás szerkezet pontos mása, a belsőépítészeti munkák pedig folyamatban vannak.
A községnek ma körülbelül 1700 lakosa van, a kastélyszálló megépítésével az itt lakók abban bíznak, új munkahelyek alakulnak ki és fellendülhet a vidék idegenforgalma is.

Címkék: Gács

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.

2024. Április 19. 08:28, péntek | Helyi

Tűzoltók a toronyházban.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a héten a vármegyeszékhely és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak Salgótarjánban, az Erzsébet téren.

2024. Április 19. 08:18, péntek | Helyi

Közúti baleset Nagylóc és Hollókő között.

Karambolozott két személyautó kedden délután a 2122-es számú úton, Nagylóc és Hollókő között.