Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Július 15. 09:16, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Kártérítést kap egy átnevelő tábort megjárt kínai nő

Kártérítést kap egy átnevelő tábort megjárt kínai nő

A kislányát 2006-ban elrabolták, majd eladták, s egy helyi bordélyban több mint száz alkalommal megerőszakolták, mielőtt hónapok múltán kiszabadították a fogságából.

Megítélték a kártérítést másodfokon annak a Hunan tartományi nőnek, akit átnevelő intézetbe zártak, mert a többszörösen megerőszakolt kislánya ügyében hozott bírósági ítéletek ellen tiltakozott - jelentette a tartományi bíróság közlésére hivatkozva a kínai média hétfőn.

A bíróság a munkával történő átnevelés Jungcsou városi bizottságát 2941 jüan (107 ezer forint) összeg megfizetésére kötelezte Tang Huj részére, amiért személyes szabadságában korlátozták és emiatt mentálisan is sérült. A 40 éves nőt 18 hónapra ítélték munkával történő átnevelésre, de nyolc nap után kiszabadult.
A nő ügyét széles körű hazai és külföldi médiafigyelem kíséri, amióta fény derült a tizenegy éves gyereklányával történtekre. A kislányt 2006-ban elrabolták, majd eladták, s egy helyi bordélyban több mint száz alkalommal megerőszakolták, mielőtt hónapok múltán kiszabadították a fogságából. Két elrablóját halálra ítélték, négy másik vádlott életfogytig tartó börtönt, míg egy férfi 15 év szabadságvesztést kapott.
Az anya nem nyugodott bele az ítéletbe, mert szerinte a bizonyítékokat meghamisították, továbbá a lánya két rendőrre tett terhelő vallomását a nyomozók figyelmen kívül hagyták. Valamennyi elítélt számára halálbüntetést követelt, s rendszeresen tiltakozott a helyi kormányzati épületeknél, amit a hatóságok a "rend súlyos megzavarásaként" könyveltek el. A hatóságok 2012 augusztusában fogták el.
Tang januárban bocsánatkérést és kártérítést kért az őt átnevelő intézetbe küldőktől, de azt visszautasították, majd áprilisban megindította az első ilyen jellegű pert, amit a helyi, városi bíróságon - első fokon - elvesztett. Ezt követte a fellebbezés, amelynek során a javára ítéltek.
Az utóbbi hónapokban több, a munkatábort megjárt nő drámai beszámolója is nyilvánosságot kapott a kínai médiában. Ezek az effajta intézményekben uralkodó állapotokról, körülményekről, kínzásokról adtak megrázó képet. Megfigyelők attól tartottak, a Tang-ügyben hozott pozitív ítélet precedens értékű lehet, s előfordulhat, hogy kártérítési perek végeláthatatlan sora indul meg Kínában.
A központi vezetés már az év elején jelét adta, hogy ezt a büntetési formát fokozatosan szeretnék megszüntetni, és hírek szerint az igazságügyi reform keretében a kormány illetékesei már dolgoznak ezen. Több tartomány saját hatáskörében közölte döntését az intézmények bezárásáról.
Hivatalos közlés szerint 2008-ban mintegy 350 ilyen átnevelő intézet működött az országban 160 ezer lakóval. Többnyire kisstílű bűnözők, tolvajok, prostituáltak, kábítószerfüggők, szerencsejátékosok gyűjtőhelyei, de a "nemzetbiztonságot veszélyeztető elemeket" is bezárhatták ezekbe, bírósági ítélet nélkül.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).