Városlista
2023. szeptember 29, péntek - Mihály

Hírek

2015. Március 24. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Kártérítés, távolléti díj – munkaviszony megszüntetés

Kártérítés, távolléti díj – munkaviszony megszüntetés

Kártérítést igényel egy cég korábbi munkavállalójától, arra hivatkozva, hogy „ráutaló magatartással” megszüntette munkaviszonyát. Ilyenkor mi a teendő? Az onlinejogsebesz.hu válaszol az ügyben.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
Dolgoztam egy cégnél, amely most kártérítést igényel tőlem (1 havi bérem - távolléti díj szerinti - bruttó összegét), amiért is megfogalmazásuk szerint "ráutaló magatartással" a munkaviszonyt "jogellenesen megszüntettem" a cégüknél. Ezen igényüknek az lehet az alapja, hogy az utolsó - valamivel kevesebb, mint - egy hónapban nem jártam be a munkahelyemre. Ennek részemről az volt az oka, hogy mivel a folyamatos zaklatást közvetlen feletteseim részéről, idegileg eléggé nehezen viseltem, így egy napot nem mentem be dolgozni, majd az utána következő napon, bementem ugyan, de - nem sikerülvén szót értenem feletteseimmel - a munka felvételét aznapra megtagadtam; minek után ők elvették a belépőkártyámat, ezzel lényegében megakadályozva, hogy a továbbiakban bejárhassak dolgozni. Amit én úgy értékeltem, hogy kirúgtak. (Igaz ilyesmiről egyáltalán nem adtak papírt, miként én sem arról hogy felmondanék.) Mindezek után, nekem milyen lehetőségeim lennének, jogi úton? (Amúgy a kért összeget, amit kérnek, ha akarnám se tudnám megfizetni, szóval az sajnos nekem nem opció.) Szíves válaszukat előre is köszönöm!


Válasz:
Tisztelt Kérdező!

A 2012. évi I. törvény (Munka Törvénykönyve/Mt.) 84. § (1) bekezdésének szabálya szerint ha a munkavállaló jogellenesen szüntette meg a munkaviszonyát, köteles olyan összegű távolléti díjat fizetni a munkáltatónak, mint amilyen összegű távolléti díjat ő kapna a felmondási idejére, ha a munkáltató mondta volna fel az ő munkaviszonyát. A kérdésében leírtakból arra következtetek, hogy a munkáltatója jogszerűen igényli Öntől a 30 napra kiszámítható távolléti díjat (egyébként az Mt. 84. § (3) bekezdése alapján még az ezt meghaladó kárát is jogosan igényelhetné, de ezt már bizonyítania volna szükséges). Talán azon lehetne vitatkozni, hogy a 2. napon, amikor a munkát megtagadta, ez a cselekménye munkavállalói azonnali hatályú felmondásnak minősül vagy sem? A kérdéséből nem derül ki, hogy az események mikor történtek, ezért azt sem tudom, hogy a cég, ahol Ön dolgozott, fordulhat-e még Bírósághoz arra hivatkozva, hogy Ön jogszerűtlenül szüntette meg a velük fennállott munkaviszonyát.
A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Volein István ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 29. 14:05, péntek | Belföld

Kihirdették a Prima Primissima díj idei jelöltjeit

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra.

2023. Szeptember 29. 14:02, péntek | Belföld

Magyar Suzuki: Esztergomban elkészült az 500 ezredik S-CROSS

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar Suzuki: legördült az esztergomi gyártósorról az 500 ezredik S-CROSS - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

2023. Szeptember 29. 13:51, péntek | Belföld

Ennyi volt: Ledózerolják a balatonfüredi görög falut

A jelenlegi épületek elbontásával hosszú idő után végre rendeznék a tájidegen területet. Az is megvan, hogy mi lesz a helyén.

2023. Szeptember 29. 07:54, péntek | Belföld

124 éve született Bíró László József, a golyóstoll feltalálója.

1899. szeptember 29-én született Budapesten. Fiatal korában újságíró volt.