Városlista
2024. augusztus 14, szerda - Marcell

Hírek

2024. Augusztus 14. 08:15, szerda | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Kánikula.

Kánikula.

Sok napsütésre számíthatunk, de helyenként a Dunántúlon és az Alföld déli tájain időnként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan futó zápor, zivatar is kialakulhat.

Szerdán Többfelé élénk lesz a keleties irányú szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell. Hajnalban 14 és 23, délután 32 és 40 fok között alakul a hőmérséklet, északkeleten mérhetjük az alacsonyabb maximumokat. A záporokat, zivatarokat követően hirtelen több fokkal visszaeshet a hőmérséklet.

Csütörtökön napos-gomolyfelhős időben lesz részünk. Helyenként frissítő zápor, zivatar is kialakulhat. Csak néhol élénkül meg a szél, de záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, és csak néhol alakulhat ki futó zápor, esetleg zivatar. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. Folytatódik a hőség, 34-40 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban.

Szombaton a napos-gomolyfelhős időben már több tájegységünkön kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az élénk délies szélben 33 és 41 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Vasárnap egy hidegfront érkezhet, emiatt már többfelé kell számítani záporokra, zivatarokra, helyenként hevesebb viharok is lecsaphatnak. A legmagasabb hőmérséklet 31 és 37 fok között alakulhat.

Pollenjelentés

Pázsitfűfélék alacsony
Útifű alacsony

Csalánfélék magas
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék alacsony
Parlagfű alacsony
Üröm alacsony

Gombák magas


Parlagfű

A parlagfű pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően a közepes-magas tartományban van jelen, de a következő napokban várhatóan tovább emelkedik, keleten és az Alföldön többfelé elérheti a magas szintet is.

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja a magas tartományban alakul.

A kenderfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes-magas, az ürömé és a libatopféléké alacsony-közepes szintet ér el.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma a magas tartományban alakulhat.


Orvosmeteorológia

Szerdán is a hőség okozhat tüneteket, mely a betegek mellett elsősorban a melegre érzékenyek szervezetét, főleg az idősebbeket és a gyermekeket terhelheti meg.

Fejfájás, migrén ismét kialakulhat, emellett általános tünet lehet a fáradékonyság, a bágyadtság és az aluszékonyság.

A nagy melegben vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, rosszullét, szédülés is kialakulhat.

Nő a sztrók és az infarktus kockázata.

Könnyen napszúrást kaphatunk, valamint fokozódik a hőguta kockázata is.

Néhol egy-egy zivatar kialakulhat, melyek környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai.

A napos időben 10 és 16 óra között erős, illetve nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Szerdán túlnyomóan napos időben lesz részünk, de helyenként a Dunántúlon és az Alföld déli tájain futó zápor, zivatar kialakulhat, melyek környezetében vizes, csúszós útszakaszokra is számítani kell.

Zivatarokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látótávolság.

Máshol száraz utakra készülhetünk.

Többfelé élénk lesz a keleties irányú szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell, melyek ronthatják a járművek menetstabilitását.

A napos időben érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A kánikulában tompulhatnak reflexeink, figyelmetlenebbek lehetünk.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket egy percre se hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 14. 13:00, szerda | Helyi

Pofátlan(TAN)ítás Nógrádban!!!

A vármegye közútjain rendszeres a dinamikus forgalom-ellenőrzés civil gépjárműből.

2024. Augusztus 13. 17:03, kedd | Helyi

Aggasztó közeljövő - brutális jégkorszak jöhet a Földön néhány éven belül

A holland Utrechti Egyetem oceanográfusai és légkörkutatói által jegyzett és publikálásra váró új tanulmány riasztó következtetésre jutott:

2024. Augusztus 13. 15:00, kedd | Helyi

A kaput záró drót nem volt akadály!!!

A szomszéd házon elhelyezett biztonsági kamera felvétele buktatta le azt a nagylóci férfit, aki a betörés után nagy méretű tévével sétált haza.

2024. Augusztus 13. 08:15, kedd | Helyi

Kedden akár frissítő zápor is jöhet.

A napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg.