Városlista
2023. február 4, szombat - Ráhel

Hírek

2011. November 01. 17:33, kedd | Helyi
Forrás: infonograd

Kampány a fejtetvesség ellen

Kampány a fejtetvesség ellen

Paller Judit megbízott országos tisztifőorvos és Surján Orsolya Nógrád megyei tisztifőorvos adott tájékoztatást a fejtetvesség elleni országos kampány első eredményeiről Salgótarjánban.

Paller Judit megbízott országos tisztifőorvos és Surján Orsolya Nógrád megyei tisztifőorvos adott tájékoztatást a fejtetvesség elleni országos kampány első eredményeiről Salgótarjánban. A kampányt a nógrádi gyakorlat alapján indította el szeptemberben az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.
Mivel a fertőzésben jelentős szerepe van a felismerés és a személyes tapasztalat hiányának, illetve a betegség eltitkolásának, az országos akció sikerességének egyik lényeges eleme a széleskörű felvilágosítás, a másik pedig az, hogy a szűrővizsgálatokat minél rövidebb idő alatt szervezzék meg a védőnők, járványügyi felügyelők közreműködésével.
A veszélyeztetett korosztály az óvodások és az általános iskolások köre. Utóbbiban magasabb a fejtetvesség mértéke, 1-10 százalék között mozog, az országos átlag pedig összességében 0,18 százalékkal emelkedett a tavalyi 1,68 százalékhoz képest.
Az eddigi tapasztalatok alapján a jövőben kiemelt figyelmet kell fordítani a bentlakásos intézmények gyermekközösségeire, ugyanis ezekben volt a legmagasabb az előfordulási arány.
Nógrád megyében a 2010 szeptemberében végzett tetvességi vizsgálatokhoz képest 60 százalékkal nőtt az ellenőrzött óvodások és iskolások száma. Ezzel a gyerekek 89 százalékát ellenőrizték, ami 42 százalékkal több, mint egy éve. Minden fejtetvesnek talált gyereknél megtörtént a kezelés. További cél, hogy a szülőket megtanítsák a fejtetvesség felismerésére és kezelésére, mert a tetvetlenítés nagyobb részét nem ők, hanem a védőnők végezték el.

Címkék: fejtetvesség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 15:00, péntek | Helyi

Téliesre fordult az időjárás

2023. Február 03. 10:55, péntek | Helyi

60 helyett 127

A héten megtartott közlekedésrendészeti ellenőrzések során a hatóság tagjai egy szolgálati gépjárműbe szerelt sebességmérő készülékkel mérték be a képen látható személygépkocsi vezetőjét. A 40 éves sofőr 2023. január 30-án

2023. Február 03. 09:52, péntek | Helyi

A Nyitnikék-ben nyitottak

Az idei évben is folytatódnak az óvodások részére összeállított közlekedésre nevelési foglalkozások a vármegyeszékhelyen.

2023. Február 03. 09:00, péntek | Helyi

Megerősítő szolgálat Kállón

A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Bevetési Főosztály III. Lovas és Kutyás Szolgálati Osztály Lovas Alosztály lovas járőrei, illetve több Nógrád és Pest vármegyei polgárőr egyesület lovasai láttak el kö