Városlista
2024. július 17, szerda - Endre, Elek

Hírek

2024. Június 07. 08:21, péntek | Helyi sport
Forrás: MTI-SZEGED

Kajak-kenu válogató - Csipes nyert K-1-ben, Kozák hatodik lett.

Kajak-kenu válogató - Csipes nyert K-1-ben, Kozák hatodik lett.

Nagy fölénnyel Csipes Tamara nyerte a női kajak egyesek 500 méteres versenyét a kajak-kenusok idei második válogatóversenyén, Szegeden.

Ezzel bekerült a jövő heti, ugyanitt sorra kerülő Európa-bajnokságon induló keretbe és az olimpiai csapatba is. Az idén visszatért Kozák Danuta hatodik lett a döntőben. A válogató második, csütörtöki napján két női olimpiai számban rendeztek versenyeket.
A kajak egyeseknél - ebben a szakágban egyébként a mostani az egyetlen válogató - három előfutam alapján alakult ki a döntő kilences mezőnye. Az elsőben a kétszeres olimpiai bajnok Csipes nyert a hatszoros ötkarikás aranyérmes Kozák előtt, a másodikban Gazsó Alida Dóra, a harmadikban pedig Fojt Sára bizonyult a leggyorsabbnak, összesítésben a legjobb idő Gazsóé volt. Az utolsó futam meglepetését jelentette, hogy a négyessel Tokióban bajnok Hadvina Dóra ötödikként célba érve nem tudta beverekedni magát a legjobbak közé - később a B döntőben nem is állt rajthoz.

A finálé Csipes fölényét hozta, aki gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. Mögötte honvédos klubtársa, Gazsó, majd Fojt, Lucz Anna és Pupp Noémi ért célba, hatodikként jött Kozák, aki két és fél év kihagyás után idén tért vissza. A rajtlista alapján a Ferencváros klasszisa csak ebben a számban nevezett a válogatóra.
Csipes az eredményhirdetés után - amelyen edző-édesapja, Csipes Ferenc is felállt az első három helyezett mellé a dobogóra, miután az érmesek egytől egyig az ő csoportjában készülnek - nem nyilatkozott, Gazsó azonban az újságírók rendelkezésére állt.
"Tamival csapattársak is vagyunk, ezért nem meglepő, ha ötszázon egymás mellett megyünk, nagyon sok edzésen volt ugyanez a helyzet. Úgyhogy tudtuk, mire számítsunk a másiktól. Nem másokkal harcoltunk, hanem egymással." - mondta az MTI-nek.
Az 500 méter párost és négyest pénteken rendezik Szegeden, Gazsó ezzel kapcsolatban azt mondta, "az majd holnap derül ki, hogy hogyan megyünk" - az aktuális rajtlista alapján Csipes Gazsóval párosozik, négyesben pedig Fojttal és Pupp-pal kiegészülve szállnak vízre. A kajakos kijelentette: ezzel a második hellyel ő is bekerült az olimpiai csapatba és indulni fog egyesben Párizsban, ahol akár három számot is vállalna.
C-1 200 méteren Takács Kincső nyerte a májusi, szolnoki válogatót, majd a szegedi pótkvalifikációs versenyen kvótát is szerzett ebben a számban Magyarországnak. Akkor azt mondta, ez remek motiváció a folytatásra, s a fináléban bizonyította, hogy most is remek formában van. Sokáig vezetett és a célhoz is elsőként közeledett, de az utolsó métereken, a hajóját jobban berúgva Kiss Ágnes végül megelőzte. Utóbbi kenus pénteken érdekelt lesz a C-2 500 méter szétlövésében is, egyelőre kérdéses, hogy egyesben lesz-e ilyen különverseny.
"Nagyon örülök, hogy sikerült nyernem, de továbbra is a páros van nálam fókuszban. Ez a mai pálya megerősítés a holnapi páros szétlövésre." - értékelt a szegedi Kiss.

A harmadik csütörtöki verseny, az olimpia műsorán már nem szereplő férfi K-1 200 méter az esélyes szegedi Birkás Balázs győzelmét hozta.
Az Eb- és olimpiai válogató péntekig tart a Maty-éri pályán. Közben eldőlt, hogy férfi K-2 500 és női C-2 500 méteren nem szombaton, hanem már pénteken megrendezik a szétlövést a Kurucz Levente, Opavszky Márk és a Nádas Bence, Tótka Sándor, illetve a Bragato Giada, Benkucs Kíra és a Kiss, Nagy Bianka duó között.
Magyarország 16 kvótával gazdálkodhat a párizsi olimpiára, hat férfi és négy női kajakossal, valamint három-három férfi és női kenussal. Az Eb-n induló válogatottat várhatóan hétfőn, az ötkarikás csapatot pedig a tervek szerint július 2-án hirdetik ki.


Eredmények:
Férfi K-1 200 m:

1. Birkás Balázs (MVM Szegedi VSE) 34.453 mp
2. Kovács Márk (Vasas SC-ARC-S Group) 35.353
3. Havasi Gergő (TFSE) 35.603

Női K-1 500 m (olimpiai szám):
1. Csipes Tamara (Budapesti Honvéd SE) 1:45.536 p
2. Gazsó Alida Dóra (Budapesti Honvéd SE) 1:47.132
3. Fojt Sára (Kovács Katalin Akadémia) 1:48.130

Női C-1 200 m (olimpiai szám):
1. Kiss Ágnes (MVM Szegedi VSE) 45.765 mp
2. Takács Kincső (Graboplast Győri VSE) 45.827
3. Balla Virág (Ferencváros) 45.883

A további döntős program:
Péntek:

férfi C-1 1000 m 11.40
férfi K-1 1000 m 12.00
női K-2 500 m 13.20
női K-4 500 m 17.00

Szétlövések:
férfi K-2 500 m 11.20
női C-2 500 m 12.20

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 11:50, kedd | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Motoros mentő és autómentő is szolgálatban lesz a hétvégén az M3-as autópályán.

Motoros mentő és autómentő is szolgálatban lesz a Forma 1-es versenyhétvégén az M3-as autópályán - közölte a MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.

2024. Július 16. 11:21, kedd | Helyi sport

EURO-2024 - A teljes televíziós piac idei dobogós műsora lett az Eb-döntő az M4 Sport közvetítésében.

A labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi fináléja, a Spanyolország-Anglia találkozó az előző döntő eredményeihez hasonlóan kiemelkedő nézettséget ért el Magyarországon: a nézők közel 40 százaléka választotta az M4 Sportot.

2024. Július 16. 09:29, kedd | Helyi sport

Magyar Nagydíj - Telt ház lesz vasárnap, ismét Herendi porcelánt kapnak a dobogósok.

A vasárnapra szóló jegyek már januárban elfogytak, így biztosan telt ház lesz a verseny napján a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjon.

2024. Július 16. 07:55, kedd | Helyi sport

Párizs 2024 - Kedden lesz az olimpia nyitóünnepségének főpróbája.

Kedden tartják meg a párizsi olimpia Szajna-parti nyitóünnepségének elhalasztott főpróbáját közölte a francia sportminisztérium.