Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2018. Június 30. 08:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Júliustól bírságolhatnak a parlagfű miatt

Júliustól bírságolhatnak a parlagfű miatt

Vasárnap kezdődik országszerte a parlagfüves területek ellenőrzése, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt javasolta, hogy azok a földtulajdonosok,

akik még nem gondoskodtak a használatukban levő ingatlanok parlagfű-mentesítéséről, minél előbb tegyenek lépéseket a gyomnövény kiirtására, mert a gondatlan gazdák július 1-je után bírsággal sújthatók - közölte a Nébih a honlapján pénteken.

A közlemény szerint a bírság a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 000 forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek. A rendkívül káros és agresszív gyomnövény elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést okozhat.

A kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, ugyanakkor környezetkímélő védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás lehet célravezető. A tartós eredmény érdekében fontos a virágzás és a magképződés folyamatos megakadályozása.

A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik: a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeken, rét-legelőkön, ültetvényekben, erdőtelepítésekben, az utak mentén, a belterületi kiskertekben, a közterületeken, játszótereken, parkokban és az építési területeken - olvasható a hivatal közleményében.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a hatóságok a védekezésre megszabott határnap előtt is indíthatnak eljárást a fertőzött terület tulajdonosával szemben, kötelezve őt a terület gyommentesítésére.

Címkék: büntetés, parlagfű

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni