Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Március 21. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Újraindítják az öblösüveggyártást Salgótarjánban

Újraindítják az öblösüveggyártást Salgótarjánban

Új telephelyen, új gépekkel indítja újra az öblösüveggyártást Salgótarjánban a helyi Tarján Glass Kft. és az indiai befektető, a Shamvik Glasstech.

A két cég és az önkormányzat képviselői kedden írták alá azt a szándéknyilatkozatot, amely tartalmazza, hogy 60 napon belül kidolgozzák a részleteket, és mint a sajtótájékoztatón közölték, egy éven belül elindulhat a termelés.
Czékmán József, a Tarján. Glass Kft. ügyvezetője
elmondta: a 2009 áprilisában bezárt URSA Salgótarjáni Üveggyapot Zrt. telephelyén próbálják újraindítani a gyártást. Az St. Glass a telephellyel vesz részt az új cégben, az indiai partner szállítja a gépeket, és a felek még pénzügyi befektetőt keresnek - tette hozzá.
Elmondta: a következő két hónapban azt határozzák meg, hogy milyen gépek, milyen kapacitással, milyen termékeket gyártanak. A tervek szerint pálinkás és borosüvegeket állítanak elő a hazai és európai piacra - fűzte hozzá.
A gyártást több lépcsőben indítanák újra, augusztusban már 50 fővel működne a kézi üveggyártás egy bemutatóközpontban. Az önkormányzat ugyanis a cég kezelésébe adta az öblösüveggyár felszámolásakor kivásárolt muzeális értékű termékgyűjteményét. Emellett működne az az üzem, ahol a gyártás folyamata is megtekinthető.
A jelenlegi helyzet előzménye, hogy az 1893-ban alapított salgótarjáni öblösüveggyárat 2009 őszétől felszámolták, majd tavaly októberben a Geneva Invest Kft. vette meg. A nyertes januárban a Glass-Flower Kft.-nek adta el a gyárat, ahol azóta sincs termelés, és dolgozókat sem vettek fel. A vevő akkor két pályázó közül nyert, az St. Glass volt a vesztes, így Czékmán József úgy fogalmazott, hogy most a "B" tervet valósítják meg.
Vikram Munshi, a Shamvik Glasstech tulajdonosa elmondta: az indiai cég üvegpalackok gyártásához rendelkezik technológiával, ő maga a családi vállalkozás második generációs tagja. A cég 1973-ban amerikai befektetéssel jött létre Indiában, 22 évig amerikai vezetéssel is működött, majd a család kivásárolta.
Az Indiában üzemelő üveggyárak gépeinek 80 százalékát szállítja a Shamvik Glasstech, és mint a tulajdonos közölte, a legjobb technológiát tudják biztosítani a salgótarjáni gyárnak.
Székyné Sztrémi Melinda polgármester közölte: a város segítséget nyújt majd a képzésben a Térségi Integrált Szakképzési Központon (TISZK) keresztül, és munkahelyteremtő támogatásokat igyekszik Salgótarjánba hozni, hogy elkezdődhessen a termelés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:00, péntek | Helyi

Speedmarathon!!!

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata.

2024. Április 19. 10:26, péntek | Helyi

Rendőrautóban érkezett a meglepetés.

Munkatársaink adományoztak a rászoruló családoknak Salgótarjánban, és a járás településein.

2024. Április 19. 08:51, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat az egész napos sebességmérő akció helyszíneire.

Huszonnégy órás sebességmérő akciót tart a rendőrség április 19-én reggel 6 órától, a helyszínekre bárki tehet javaslatot.

2024. Április 19. 08:28, péntek | Helyi

Tűzoltók a toronyházban.

A Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szituációs begyakorló gyakorlatot tartott a héten a vármegyeszékhely és Bátonyterenye hivatásos tűzoltóinak Salgótarjánban, az Erzsébet téren.