Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Június 29. 08:15, szombat | Helyi
Forrás: IDŐKÉP

Jön a kánikula, de néhol még eshet.

Jön a kánikula, de néhol még eshet.

Alapvetően napos időre van kilátás, de keleten, illetve északkeleten elszórtan még kialakulhatnak futó záporok, helyenként zivatarok.

Szombaton A szél csak Sopron térségében és záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalban keleten, északkeleten találkozhatunk párás, ködös tájakkal. A legalacsonyabb hőmérséklet 16 és 23 fok között alakul, délutánra pedig 30 és 35 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap is kánikulában lesz részünk, és sok napsütésre számíthatunk. Délután a Dunántúl északi felén és északon csak egy-egy zápor, zivatar alakulhat ki. Sokfelé megélénkül, nyugaton és északnyugaton megerősödik a délies szél. Hajnalban 17-23, napközben már 32-37 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Hétfőn egy hidegfront hatására a napos időszakok mellett többfelé, főként az ország nyugati felén készülhetünk záporokra, zivatarokra. Élénk, erős lesz a nyugatira, északnyugatira forduló szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 35 fok között alakulhat, délkeleten tart ki legtovább a kánikula.

Kedden változóan napos-felhős időre van kilátás. Keleten, északkeleten fordulhat elő zápor, zivatar. Többfelé élénk, erős marad az északnyugati szél, ami hűvösebb levegőt hoz magával. A csúcshőmérséklet 24-30 fok között valószínű.

Szerdán is gomolyfelhős időre, többórás napsütésre van kilátás. Helyenként alakulhat ki zápor, zivatar. Az északias szél veszít erejéből. Délutánra 23-29 fok ígérkezik.

Pollenjelentés
Pázsitfűfélék alacsony
Lórom alacsony
Útifű alacsony
Csalánfélék közepes
Hárs alacsony
Libatopfélék alacsony
Kenderfélék nincs
Gombák közepes


Pázsitfű- és csalánfélék

A pázsitfűfélék és a csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja jellemzően közepes-magas tartományban alakul, a pázsitfűféléké helyenként a magas szintet is elérheti.

Az útifűé közepes, helyenként magas szintet érhet el.

A fák közül alacsony koncentrációban van jelen a levegőben a szelídgesztenye, ciprus- és tiszafafélék, valamint a hárs és fenyőfélék pollenje is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Szombaton kánikula várható, emellett pedig többfelé lesz fülledt, párás a levegő.

Emiatt szív- és keringési panaszok, vérnyomás-ingadozás, légzési nehézségek, gyakoribb rosszullétek jelentkezhetnek, nő a trombózis és az infarktusok valószínűsége.

Felerősödhetnek a gyulladásos jellegű panaszok is.

Továbbra is jellemző lesz a fáradékonyság, bágyadtság, dekoncentráltság.

Az éjszakák alig hoznak felfrissülést, így álmatlanság, alvászavarok is előfordulhatnak.

Záporok, zivatarok már csak néhol északkeleten lehetnek, környezetükben felerősödhetnek az asztmások és a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek lehetőleg ebben az időszakban tartózkodjanak zárt térben! A legmelegebb órákban ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban! Könnyen napszúrást kaphatunk.

10 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ajánlott a napszemüveg viselése, illetve védjünk fejünket a nap tűző sugaraitól! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton kezdetben pára-, ködfoltok okozhatnak korlátozott látásiviszonyokat keleten, északkeleten.

Napközben viszont túlnyomóan száraz idő várható, csak helyenként északkeleten lehetnek záporok, zivatarok, melyek környezetében hirtelen jelentős mértékben lecsökkenhet a látástávolság, és vizessé, csúszóssá válhatnak az utak.

Helyenként élénk lesz az déli szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökésekre is számítani kell, emiatt jelentősebb mértékben is romolhat a járművek menetstabilitása.

A napos tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

Ugyanakkor a meleg időben tompulhatnak reflexeink.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 16. 10:58, kedd | Helyi

A LEGJOBB ÖT TV bemondó - Ön melyiküket kedvelte a legjobban?

5 magyar TV bemondó, akiket szívesen látnánk ma is a képernyőn. Ma már nincsenek tv bemondók, legalábbis a szó klasszikus értelmében. A televíziózás hőskorából hoztunk 5 legendát,

2024. Július 16. 09:19, kedd | Helyi

Az MVM Mobiliti átadta első nagy teljesítményű töltőállomását.

Az MVM Mobiliti Törökbálinton átadta első 600 kilowatt összteljesítményű töltőállomását, amelyet európai uniós támogatásból valósított meg - közölte az ország legnagyobb e-töltő-hálózatát működtető MVM Mobiliti Kft.

2024. Július 16. 09:00, kedd | Helyi

A Hold és az Antares együttállása lesz látható szerda este az égbolton.

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Július 16. 08:39, kedd | Helyi

Rétvári Bence: jól indult a járóbeteg-időpontfoglalás az Egészségablak alkalmazásban.

Az indulás óta napi csaknem ötszáz időpontot foglaltak a betegek az Egészségablak mobilalkalmazással a járóbeteg-szakrendelőkben.