Városlista
2024. október 28, hétfő - Simon

Hírek

2024. Október 26. 10:42, szombat | Helyi
Forrás: via/nuus/spiritlab/web/zsuffa csaba

Jön a Google riválisa, letaszíthatja a trónról a keresőóriást

Jön a Google riválisa, letaszíthatja a trónról a keresőóriást

Az új, mesterségesintelligencia-alapú keresőmotor a Google-lal versengve valós idejű, közérthető válaszokat kínál a felhasználóknak. A Perplexity nemcsak a gyorsaságot, hanem az átláthatóságot is új szintre emeli,

miközben a hagyományos keresők által kínált hosszú találatlistákat egyszerű, közvetlen válaszokkal helyettesíti.

A Jeff Bezos által támogatott mesterségesintelligencia-startup, a Perplexity AI merész kihívást intézett a Google keresőmotorja ellen. Egy új, AI-alapú keresője valós idejű, közérthető válaszokat ad a felhasználóknak. Ezzel a gyorsaságot, hanem az átláthatóságot is új alapokra helyezi – írja a euronews.com. A Google riválisa már a „kapuban” dönget.

A mesterséges intelligencia világában új kereső született, amely a piacot uraló Google számára is versenyt jelenthet. A Perplexity AI nevű startup célja, hogy gyors és pontos válaszokat adjon a felhasználóknak anélkül, hogy hosszú, összetett keresési listákat kínálna. Az alapítók szerint a Perplexity a „jövő keresője”, amely közvetlenül válaszol az érdeklődők kérdéseire, átláthatóan, közérthető módon.

„Küldetésünk, hogy mindenki számára elérhetőbbé és érthetőbbé tegyük a tudást, akár egy szempillantás alatt. A Google megkerülhetetlen, de időnként terjengős találati listái miatt nem könnyű átlátni. Mi egy olyan alternatívát kínálunk, ami leegyszerűsíti az információszerzést.” – mondta Aravind Srinivas, a Perplexity AI egyik alapítója.

Miben különleges a Perplexity?
A Perplexity az AI-alapú keresőmotorok közül kiemelkedően valós idejű keresésekkel dolgozik. A hagyományos keresők, mint a Google, előre indexelt adatbázisokkal dolgoznak, míg a Perplexity keresési modelljei (mint például az OpenAI és a Meta Llama) az aktuális információk feldolgozására képes. Ez azt jelenti, hogy az AI-modell minden kérdést valós időben értelmez és megválaszol, így azonnal a legfrissebb tartalmakat kínálja.

A Perplexity keresési modell másik különlegessége a válaszok nyelvezete.

Ahelyett, hogy száraz listát adna találatokról, a Perplexity „tiszta, hétköznapi nyelven” fogalmaz, így mindenki számára könnyen érthető. Minden válaszhoz megjelenítik a felhasznált források linkjeit is, ami segíti az információ hitelességének ellenőrzését.

A Google riválisa jogi viharban találta magát
A Google riválisa nem csak pozitív visszajelzéseket kapott. Több nagy hírportál, köztük a New York Times és Rupert Murdoch médiacsoportja jogi lépéseket tett. A vádak szerint a Perplexity jogtalanul használta fel a kiadó tartalmait a modelljei oktatásához, amivel bevételkiesést okozhat. A New York-i déli kerület bíróságán benyújtott keresetben a Murdoch-féle médiaóriás azt állította, hogy a Perplexity olyan tervet valósított meg, amely ingyenesen támaszkodhatott a kiadók tartalmára.

A Perplexity reagált a kritikákra, és bevezette saját bevételmegosztási modelljét, amely szerint hivatkozott kiadók egészében kapnak minden olyan interakciós bevételből, amely tartalmukat érinti.

Mutatjuk a linket:

https://www.perplexity.ai/

A keresés jövője új alapokon
A Perplexity AI nagy figyelmet kapott, hiszen minden újítással és vitával közelebb kerül ahhoz, hogy versenytársként álljon szemben a Google-lal.

A startup jelenleg körülbelül 15 millió lekérdezést kap és egyre népszerűbb a komoly befektetői érdeklődés övezi. A Wall Street Journal szerint a cég közel 500 millió dolláros (186 milliárd forint) forrásgyűjtésbe kezdett, hogy megduplázza értékét. A Perplexity AI alapítói azonban hangsúlyozzák, hogy az átláthatóság és a megbízhatóság a legfontosabb.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 28. 09:27, hétfő | Helyi

Indul a nemzeti konzultáció, mutatjuk a kérdéseket

Magyarország meg tudja csinálni! Ez a címme a hétfőn útjára induló újabb nemzeti konzultációnak. a kormány minden magyar állampolgár véleményére kíváncsi. Mutatjuk a kérdéseket!

2024. Október 28. 07:57, hétfő | Helyi

Mit tehetünk, ha minden hajnalban a szomszéd kakas kukorékolása ébreszt?

130 decibellel kukorékol a kakas. Általában állatbarátok vagyunk, mindaddig, amíg a közvetlen közelünkben nem él valaki az éjjel hangosan ugató vagy éppen vonyító kutyájával és a legszebb álmunkból felriasztó kakasával.

2024. Október 27. 21:24, vasárnap | Helyi

Magyarok segítségével fedeztek fel egy teljesen egyedi csillagrendszert

A Szegedi Tudományegyetem Bajai Obszervatóriumának munkatársai is részt vettek egy teljesen egyedi, eddig ismeretlen csillaghármasnak a felfedezésében,

2024. Október 27. 21:10, vasárnap | Helyi

Tömegesen tolnak ki egymással a magyarok az orvosnál

Harc az időpontokért: A lefoglalt időpontok közel ötödére nem mennek el a páciensek - ezzel elveszik a helyet azoktól, akik tényleg elmennének egy vizsgálatra vagy rendelésre.