Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 30. 13:26, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jön a 10 ezer forintos útdíj Budapesten?

Jön a 10 ezer forintos útdíj Budapesten?

Az index.hu értesülése szerint 10 ezer forintos úthasználati díjat vezetnének be Budapesten. A kormány szerdán tárgyalja Tarlós István javaslatát a BKV finanszírozásának megoldásáról.

A főpolgármester nem támogatja az útdíj bevezetését.

Tarlós István nyolc lehetőséget tárt a kormány elé, amelyből a gazdasági tárca csak egyet támogat, mégpedig a havi tízezer forintos úthasználati díjat. Ezt a főváros területén minden közutat használó gépkocsira meg kellene váltani, papíralapú matrica formájában, ára a BKV-bérlethez hasonlóan havi 10 ezer forint lehet, meglétét pedig a rendőrség ellenőrizné. Számítások szerint a bevezetést követően a 600 ezer fizetésre kötelezett gépkocsi tulajdonosa egy év alatt 32 milliárd forintot fizetne be a kasszába.

Egy kerületi polgármester ötlete a havi tízezer forintos budapesti útdíj, sem én, sem a budapesti városvezetés nem támogatja - mondta az [origo]-nak Tarlós István. Az Index információja szerint havi tízezer forint úthasználati díjat kellene fizetniük a budapesti autósoknak, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium az útdíj bevezetését támogatja a főváros javaslatai közül. A főpolgármester kijelentette, hogy nem tudja, hogy a minisztérium miért ezt a megoldást támogatja, miközben több más javaslatot is tett a BKV finanszírozásának rendezésére.

A főváros álláspontja szerint a legutóbbi közgyűlésen elmentek a végső határig: kilenc milliárd forintos gyorskölcsönt nyújtottak a BKV-nak, valamint hatmilliárd forintos támogatást. A kölcsönről már rég eldöntötték, hogy 2-3 hónap múlva támogatássá konvertálják, a BKV amúgy se tudná visszaadni. Ez eddig 15 milliárd forint, amihez a főváros vállalta, hogy kiszorít a BKV-ból még valahogyan ötmilliárd forintos költségmegtakarítást, ami így már 20 milliárd forintot tesz ki.Az önfeláldozó tettért cserében a főváros vezetése azt várja, hogy a kormány oldja fel az egyébként évek óta normatívaként járó 32 milliárd forintos idei állami támogatás zárolását, és segítse hozzá a maradék 21 milliárd forint előteremtéséhez. Ehhez lett volna a sok fentebb vázolt Tarlós-féle verzió, amiből végül csak az úthasználati díj maradt támogatható (a gazdasági tárca szerint).

OrientPress Hírügynökség

Címkék: útdíj, budapest

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során