Városlista
2024. július 16, kedd - Valter

Hírek

2024. Július 11. 08:00, csütörtök | Helyi
Forrás: NVSZC TARNÓCZI LÁSZLÓ

Jól vizsgáztak a körömdizájnereink.

Jól vizsgáztak a körömdizájnereink.

Száztíz alkalmi manöken közreműködésével huszonkét hallgató tett manikűrös és körömdizájnerként vizsgát az NVSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskolában Balassagyarmaton.

Az 550 órás képzés 2024. februárjában kezdődött, a résztvevők közt volt, aki a Felvidékről járt át, s arra is akadt példa, hogy valaki a jogi diplomáját fejelte meg ezzel a szépségipari szakképesítéssel. A vizsgák hivatalos eredményét pénteken teszik közzé.
A gyakorlati oktatást Ghebali Kenza kéz-és lábápoló mester vállalta, akinek ez volt az első csoportja. „ Nagy kihívást jelentett számomra 22 fő megtanítása a szakmára, ugyanakkor az oktatás számos tapasztalattal is megajándékozott” – mondta a közös tanulásról Kenza, akinek a lelkesedése és temperamentuma magával ragadta a hallgatókat: hamar felvették a ritmust és teljesítették a vizsgára bocsátás követelményeit. Motiváltságukat a vizsga is visszaigazolta.
Az elméleti tárgyakat melyek a képzés 30%-át tették ki, Kökény Szilvia és Lőrikné Tornyos Anikó oktatók tanították. A képzés a Nógrád Vármegyei Szakképzési Centrum támogatásának, s a három oktató sikeres együttműködésének eredménye – állapította meg az intézmény igazgatója. Tanka Ágnes közölte továbbá, hogy a kétnapos vizsga írásbeli és gyakorlati vizsgarészből állt. A gyakorlati vizsgán öt vizsgamunkát kellett sikeresen elvégezni a hallgatóknak. Ezek: manikűr – gépi és klasszikus- , háromféle műkörömépítés húzott anyag-zselé, porcelán vagy egyéb innovatív anyag felhasználásával készültek, stílus és díszítés alapján igazodva a vendégtípushoz.

A gyakorlati vizsgamunkák elvégzésére összesen 800 perc állt a vizsgázók rendelkezésére. Érdekesség, hogy itt már mindenki a saját maga felszerelésével, eszközeivel dolgozott, s mindenki maga szervezte az alkalmi manökenjét, így ki-ki ismerősökkel, barátnővel, de akár a férjével jött, akiken mind az öt vizsgamunkáját bemutathatta.
Bár a pontos eredményeket csak pénteken hozzák nyilvánosságra, Hegedűs Gábor, a Nógrád Vármegyei Független Vizsgaközpont vezetője, s a két vizsgabizottsági tag, Kerekné Balázs Judit és Tőzsér Edina elmondta: összességében színvonalas, sokszor művészi igényességgel elkészített alkotásokat láthattak. Újdonság, hogy ezt a vizsgát már az új szabályok szerint szervezték, amelyek 2024. július 1-től vannak érvényben.
Tanka Ágnes, az NVSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója közölte: a népszerű manikűrös és körömdizájner képzésükben újabb csoportot indítanak, s ugyancsak felnőttképzés keretében szeptembertől asztalos; gépi és CNC forgácsoló; hűtő- és szellőzésrendszer- szerelő; villanyszerelő; szigetelő; szárazépítő valamint volframelektródás védőgázas ívhegesztő szakképesítést is megszerezhetnek állami támogatással az iskolájukban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 16:24, hétfő | Helyi

Egyiptom vs. British Museum - Rosette-i kő és ami mögötte van

225 éve, 1799. 07. 15-én találták meg a Rosette-i követ, aminek a segítségével fejtették meg az egyiptomi hieroglifákat. Gyerekcipőben járna nélküle az egyiptológia. Az egyiptomi identitás mérföldköve...

2024. Július 15. 16:00, hétfő | Helyi

Miniszterelnökség: idén is számos útszakasz újul meg a Magyar Falu Program keretében.

Tízmilliárd forintból folytatódik országszerte a mellékutak állapotának javítása - közölte a Miniszterelnökség.

2024. Július 15. 15:12, hétfő | Helyi

Emberre veszélyes szörnyet találtak a Balatonban - videó

Magyarországon idegenhonosnak számít ez a veszélyes faj. Nem ez az első eset, hogy a legveszélyesebb teknősfajként számontartott aligátorteknősre bukkantak a Balatonban.

2024. Július 15. 14:00, hétfő | Helyi

NAV: illegális szoftvereket foglaltak le egy végzettséggel nem rendelkező autószerelőnél.

Hamisnak minősülő autódiagnosztikai eszközöket és illegális szoftvereket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy Győr melletti faluban dolgozó autószerelőnél.