Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Szeptember 06. 13:30, kedd | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Jól szerepeltek a nógrádi tűzoltók!

Jól szerepeltek a nógrádi tűzoltók!

(Gróf Széchenyi Ödön XIII. Országos Tűzoltósport-verseny)

Elsőként esküt tettek, majd gőzerővel nekivágtak a versenyfeladatoknak az ország, s köztük Nógrád megye tűzoltói a tizenharmadik Gróf Széchenyi Ödön Tűzoltósport-versenyen Budapesten. A nógrádi tűzoltók az első versenynapon a száz méteres akadályfutásban voltak érintettek, míg a második versenynapon a négyszer százméteres váltóban, illetve a kismotorfecskendő-szerelésben mérették meg magukat.
A száz méteres akadályfutó verseny az UTE Szilágyi úti atlétikai sporttelepén zajlott, ott az indulók futással kezdtek, majd az ilyetén módon kellőképpen lendületbe jött versenyzők átsuhantak a két méter magas palánk fölött, ezután mindkét kezükbe vettek egy-egy feltekert tömlőt. Azzal végigrohantak a nyolc méter hosszú palánkon, és mert idejük volt közben bőven, egymáshoz is kapcsolták a tömlőket, hogy aztán némi futást követően a vezetéket egy osztóra is csatlakoztassák. Ezután már nem maradt más hátra, mint a helyére illeszteni a magukkal hozott sugárcsövet, és az ily módon megszerelt sugárral berontani a célba. Az eredményt nemcsak az befolyásolta, hogy mennyi idő alatt ért valaki a célba, hanem az is, hogy mindent szabályosan szerelt-e meg.
A második versenynap is az UTE atlétikai pályáján folytatódott, ahol a négyszer százméteres váltónál az első csapattag dolga az volt, hogy a rajtjel elhangzása után felkapja az előre odakészített kislétrát, és azzal, illetve a váltóbotként szolgáló sugárcsővel elrohanjon egy fából épített, két és fél méter magas, öt méter hosszú kisházig. Ott a létrán felment a ház tetejére, végigfutott azon, leugrott a másik oldalon, majd a váltózónában átadta a sugárcsövet az ott várakozó második embernek. Ő átvetette magát a palánkon, majd a felelősséget és a stafétát átadta a harmadik versenyzőnek. Ez a csapattag a százméteres akadályfutásnál már látott módon egy-egy feltekert tömlőt fogott a kezébe, azokkal végighaladt a gerendán, a tömlőket előbb egymáshoz, majd a vezetéket az osztóhoz csatlakoztatta, helyére illesztette a sugárcsövet, majd le is szerelte azt, hiszen még hátra volt egy váltás. Az utolsó ember a tűzoltási feladatot kapta, egy tűzoltó készülékkel kellett tálcatüzet oltania, majd a sugárcsővel a kezében befutnia a célba.
A versenyfeladatok közül talán a kismotorfecskendő-szerelés lehet leginkább ismerős a laikusok számára, hiszen ebből évente rendeznek többfordulós országos bajnokságot is. Ahogy a váltónál, itt is az összedolgozás, a csapatmunka jelentősen hozzájárul a sikerhez. A feladat „roppant egyszerű”: a dobogóra kihelyezett „hozzávalókból” meg kell szerelni a táplálást, egy alapvezetéket, két sugarat, majd a sugarakkal egy öt centis lyukon átlőve kell megtölteni az öt méterre lévő céltáblák mögötti tartályokat.
A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében a Sörös Zoltán tűzoltó őrnagy vezette, Longauer Péter tűzoltó századosból, Kalácska Csaba tűzoltó hadnagyból, Líber István tűzoltó főtörzsőrmesterből, Bodor Tamás tűzoltó őrmesterből, Kiss Dániel tűzoltó őrmesterből, Danczák Attila tűzoltó őrmesterből, Hulitka László tűzoltó őrmesterből, Tóth Gábor tűzoltó őrmesterből álló versenycsapat mindegyik tagja szép eredményeket ért el a két napos megmérettetésen, Virág Zsolt tűzoltó alezredes pedig a versenybírók csapatát erősítette.
A záróünnepség a Himnusz hangjaival vette kezdetét, majd átadták a verseny díjait. Az egyéni számok és a csapatverseny legjobbjainak dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató adta át a kiváló teljesítményekért járó serleget, érmet és oklevelet. Az összetett csapatversenyt Győr-Moson-Sopron megye csapata nyerte meg, ezáltal ők lettek két évre a vándorserleg tulajdonosai. A Nógrád megyei tűzoltók a középmezőnyben zártak.
A folytatásban különdíjakat adtak át,a 100 méteres akadályfutásban legjobb egyéni eredményt elérő Nógrád megyei tűzoltó Kiss Dániel tűzoltó őrmester lett, aki Berecz György tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójától vehette át elismerését.
Ünnepi beszédet Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy mondott, a főigazgató azzal kezdte, az idei egy igazán sportos nyár volt, hiszen a labdarúgó bajnokság és az olimpia mellé felsorakozott ez a verseny is. A felsorolt eseményeket összekötő „Gyorsabban, magasabbra, erősebben” jelmondat kiválóan összefoglalja és jellemzi ezt a szakmát, ezt a hivatást, amit a versenyen résztvevők képviselnek. Tollár Tibor emlékeztetett arra, hogy a tűzoltósport mindig is komoly szerepet töltött be a tűzoltók életében, nemrég fejeződött be például a TFA nemzetközi tűzoltóverseny is. Ezek a versenyek nemcsak a küzdelemről szólnak, hanem az összetartozásról és a barátságról is. Alkalmasak arra is, hogy régi barátságokat felelevenítsenek, és újak szülessenek. Talán közhelyszerű, folytatta a főigazgató, hogy a versenyen való részvétel fontosabb a győzelemnél, de magunkat leküzdeni sokszor nehezebb, mint mások felett győzelmet aratni. A vezérőrnagy bízik benne, hogy két év múlva ismét találkozhat a jelenlévőkkel egy legalább ilyen színvonalas versenyen, és Vörösmarty szavaival zárta beszédét, „Ez jó mulatság, férfimunka volt”!
A verseny legjobbjai a díjakon kívül annak a jogát is elnyerték, hogy a belőlük összeállított csapattal Magyarországot képviseljék a jövő évi, az ausztriai Villachban megrendezendő nemzetközi tűzoltósport-versenyen.

Címkék: Sport, tűűzoltók, verseny

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 18:18, vasárnap | Helyi

Ökölvívó Eb - Bernáth Attila ezüstérmes.

Az 51 kilogrammban szereplő Bernáth Attila ezüstérmet nyert vasárnap a belgrádi ökölvívó Európa-bajnokság zárónapján, miután a fináléban veszített.

2024. Április 28. 17:21, vasárnap | Helyi

Labdarúgó NB I - Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda.

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójában, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel sze

2024. Április 28. 08:45, vasárnap | Helyi

Ismét megrendezik a járműipari kiállítást Esztergomban.

Az idén 7. alkalommal nyílik meg a járműipari kiállítás Esztergomban: az Akkor és Most Jármű Expo április 27-28-án a Nagy Duna sétányon várja az érdeklődőket.

2024. Április 28. 08:00, vasárnap | Helyi

Tavaszi idő sok napsütéssel.

Sok napsütésre számíthatunk, bár a Dunántúlon és északon időnként felhők takarhatják el a napot, de csapadék sehol sem várható.