Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Július 21. 09:00, vasárnap | Helyi
Forrás: infonograd

Jól haladnak a felújítással a Kálvárián

Jól haladnak a felújítással a Kálvárián

Napokon belül elkészülnek a Magyar Képzőművészeti Egyetemen a salgótarjáni Kálvária domborműveinek és az eredeti Báthori István szobornak a felújítási munkálataival.

A megyeszékhely önkormányzata és az egyetem között tavaly ősszel született megállapodás, miszerint egyetemisták restaurálnak műalkotásokat ez év nyaráig Salgótarjánban. A Bóna Kovács Károly által 1938-ban készített domborműveket azonban már nem a stációkon helyezik el. A feltárások során kiderült ugyanis, hogy az eredeti talapzatok tartóelemei már nem tartanák soká az alkotásokat, így azokat tanácsos a restaurálás után zárt térben, állandó kiállításba rendezni. Az eredeti Báthori-szobor tíz éve került a Salgótarjáni Szoborparkba a baglyasaljai városrészbe, miután több helyen megsérült. A szoborról Erdei Sándor készített másolatot és ez áll azóta a Báthory téren a régi talapzaton. A felújítási munkák elkészültét nettó négymillió forintos költségből a szerződésben ez év július harmincadikában határozták meg. A domborművek restaurálását Katona Tamás, Pápán élő végzős szobrász-restaurátor szakos hallgató, a szobor megújítását pedig Szörényi Bella, negyedéves, ugyancsak szobrász-restaurátor szakos hallgató végezte el.

Forrás: radiofocus.hu

Címkék: kálvária

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 11:18, csütörtök | Helyi

ingatlan.com: áprilisban jelentősen nőtt az ingatlanpiaci kereslet.

Áprilisban lélektani határt tört át az ingatlanpiaci kereslet, a feladott lakáshirdetések száma jelentősen nőtt, ami további élénkülést vetít előre 2024-re.

2024. Május 02. 09:10, csütörtök | Helyi

Minden mozdíthatót ellopott!

Elsősorban lakatlan házakba és azok melléképületeibe tört be, majd több százezer forint értékű tárgyakat lopott el az a férfi, akit a salgótarjáni nyomozók a napokban fogtak el.

2024. Május 02. 08:40, csütörtök | Helyi

Gyógyszertári ügyeleti beosztás Salgótarján városban 2024. május hónap.

ÜGYELETI TÁJÉKOZTATÓ

2024. Május 02. 08:00, csütörtök | Helyi

Helyenként zápor kialakulhat.

Rövidebb-hosszabb időszakokra mindenhol kisüt a nap, de az északkeleti tájak kivételével már sokfelé kialakulhat eső, zápor, zivatar.