Városlista
2022. május 28, szombat - Emil, Csanád

Hírek

2022. Január 21. 09:42, péntek | Helyi
Forrás: Nógrád Megyei Főügyészség

Jogerősen befejeződött a halálos gázoló ügye

Jogerősen befejeződött a halálos gázoló ügye

A Balassagyarmati Törvényszék helyben hagyta a kilenc év börtönre, tíz év közügyektől eltiltásra és a járművezetéstől végleges eltiltásra ítélt 42 éves férfit,

aki 2020 januárjában Salgótarjánban halálra gázolt egy fiatal lányt, ezután megállás nélkül elhajtott a helyszínről, majd oda gyalog visszament és a helyszínelő rendőröknél egy barátjára kente a balesetet.

A Balassagyarmati Járási ügyészség közlekedési ügyésze a férfival szemben halált okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette, segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntette és hamis vád bűntette miatt emelt vádat.

A férfi – akinek még 2000-ben elvették a jogosítványát, azóta rendszeresen vezetett engedély nélkül – 2020. január 17-én este 6 óra körül Salgótarján lakott területén ittas állapotban vezette tehergépkocsiját a Rákóczi úton, mintegy 70 km/h sebességgel. A menetirány szerinti bal oldalról egy 24 éves nő akart átkelni az úttesten, akit a férfi az ittassága miatt nem vett észre, így járműve jobb első részével fékezés és irányváltás nélkül elütötte. A sértett az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseket elszenvedve a helyszínen elhunyt.

A baleset után a férfi azért, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás alól kibújjon, elhajtott. Később gyalog visszament a helyszínre, ahol a rendőröknek valótlanul azt adta elő, hogy a balesetkor ő utasként tartózkodott a gépjárműben és egy barátja vezetett, aki a baleset után elszaladt. A férfit meg is nevezte, akit e vallomása alapján őrizetbe is vettek, majd a beszerzett bizonyítékok alapján két nap múlva szabadon engedték.

Az elsőfokú bíróság kilenc év börtönre, tíz év közügyektől eltiltásra és a járművezetéstől végleges eltiltásra ítélte a férfit, akinek az ügye fellebbezés folytán másodfokon a Balassagyarmati Törvényszék előtt folytatódott.

Az ítéletet a Balassagyarmati Törvényszék helybenhagyta, holott a megbánás szikráját sem mutató vádlott végig tagadta a bűnösségét: a baleset bekövetkeztéért a sértettet és az érintett útszakaszon nem működő utcai lámpákat okolta, a segítségnyújtás elmulasztása kapcsán pedig arra hivatkozott, hogy úgy gondolta, hogy a szélvédő betörését kavicsfelverődés okozta.

A jogerősen elmarasztalt vádlottnak a másodfokú eljárás során keletkezett további 176.000 Forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 15:29, csütörtök | Helyi

Teljes útlezárás - Dunakanyar Rally Nógrád megyében

A Dunakanyar Rally verseny miatt a megye területén forgalomkorlátozásra kell számítani.

2022. Május 26. 15:18, csütörtök | Helyi

Beszámoló a képviselő testületi ülésen

A Salgótarján Közgyűlése egyhangúlag elfogadta Ponyi Béla rendőr ezredes beszámolóját.

2022. Május 25. 15:41, szerda | Helyi

Rendőrkézen a postabetörő

A pásztói nyomozók beazonosították a fiatalkorút, akit többrendbeli vagyon elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki.

2022. Május 25. 15:04, szerda | Helyi

Eredményhirdetés: Így közlekedtek ti!

A Nógrád megyei gyermekek a biztonságos, szabályos közlekedést választják, ezt mutatták be a rajzaikon keresztül is.