Városlista
2022. augusztus 10, szerda - Lörinc

Hírek

2012. Március 09. 14:03, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress

Jobban teljesít Kanada gazdasága

Jobban teljesít Kanada gazdasága

A kanadai jegybank a várakozásokkal összhangban 1 százalékon tartotta az alapkamatot, és ezzel 1950 óta a leghosszabb olyan időszakról beszélhetünk, amelyben a kamattartásé a főszerep.

A jegybank elnöke, Mark Carney elmondta, hogy a gazdaságban kevesebb már a kihasználatlan kapacitás, a belső kereslet élénkült, és a világgazdasági növekedést fenyegető külső kockázatok mérséklődtek.

A magasabb energiaárak miatt az inflációs pálya ismét felfelé ívelhet, s a gazdaság teljesítménye – amely szorosan kötődik az Egyesült Államokéhoz, valamint a nyersanyagpiacokhoz – tovább javulhat. A monetáris politika részéről továbbra is támogatott a gazdasági növekedés. Januárban még a központi bank azzal számolt, hogy a 2 százalékos középtávú inflációs cél, továbbá a kapacitások teljes kihasználtsága 2013. harmadik negyedévére válik elérhetővé, most februárban azonban nem jelölt meg időpontot e célok teljesítésére vonatkozóan.

Annyi viszont kiderült, hogy a stáb a maginfláció 2 százalékhoz közeli ingadozásával, mérsékelt gazdasági növekedéssel és stabil inflációs várakozásokkal kalkulál.A BoC megítélése szerint a fejlett gazdaságokban továbbra is tart a felépülés. A gazdasági szereplők egyéni pénzügyi mérlegük rendezésére fókuszálnak, de a globális kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanság lényegesen csökkent az elmúlt hónapokhoz képest. A világgazdaság növekedése összességében elmarad még a potenciális szinttől, különösképpen a magas olajárak nyomán, de pesszimizmusra nincs okunk. A kanadai dollár minden bizonnyal profitál majd az olajár emelkedéséből, amely az inflációnak gátat is szab, ugyanakkor a versenyképességet sajnos rontja – számolnak be róla a Quaestor elemzői.

A kanadai gazdasági dinamikára a legnagyobb kockázatot továbbra is a 9 havi csúcson (7,6 százalékon) lévő, relatíve magas munkanélküliség és az ingatlanpiac vártnál gyorsabb lehűlése jelenti. A fogyasztók hitelfelvételi kedve lankadatlan, amely több mint a felét képezheti az idei gazdasági növekedésnek, másfelől viszont kockázatokat is hordoz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 09. 14:04, kedd | Külföld

Titokzatos űreszközt állított pályára Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta titkos céllal pályára állított egy titkos, újra felhasználható űreszközt - írta hétfőn a Futura francia portál.

2022. Augusztus 09. 12:02, kedd | Külföld

A horvát busztragédia sofőrje nem állt drog vagy alkohol befolyása alatt

Nem állt drog vagy alkohol befolyása alatt annak a lengyel busznak a sofőrje, aki két nappal ezelőtt elvesztette uralmát a jármű felett és egy betonfalnak ütközött - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) hétfőn.

2022. Augusztus 09. 07:00, kedd | Külföld

Elkezdődött a majomhimlő oltási kampánya Olaszországban

A fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani római kórházban kezdődött el a majomhimlő elleni oltás hétfőn, miután az egészségügyi minisztérium adatai szerint 545 esetet azonosítottak.

2022. Augusztus 09. 06:00, kedd | Külföld

Két hete pusztít erdőtűz egy németországi nemzeti parkban

Két hete pusztít erődtűz Németország keleti részén egy nemzeti parkban, a hatóságok hétfői adatai szerint még legalább egy hétig tart a védekezés.