Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2023. November 10. 18:43, péntek | Bulvár
Forrás: atempo/web/zsuffa csaba

Jean Michel Jarre - Oxygene. Neked is tetszett az album?

Jean Michel Jarre - Oxygene. Neked is tetszett az album?

2008. 11. 12-én, Jean Michel Jarre teltházas koncertet adott a Papp László Budapest Sportaréna-ban. Az első világsikert hozó albuma, az Oxygene megjelenésének harminc éves jubileuma alkalmából lépett fel.

1948. augusztus 24-én született Lyonban (Franciaország).

Gyermekkora óta foglalkozik zenével, édesapja, nagyapja is zenészek voltak és ő maga is vett zongoraleckéket már öt évesen. Klasszikus zeneelméleti tanulmányait hamar abbahagyta és a jazz felé fordult. Tehetségét apjától örökölte: az Oscar-díjas Maurice Jarre írta például a Doktor Zsivágó című film zenéjét.

Jean-Michel André Jarre francia zeneszerző, előadóművész és zenei producer, a 20. századi elektronikus zene iránymutató egyénisége.

Jean Michel Jarre (részletek) - Papp László Sportaréna, Budapest - 2016.

Az ambient- és a new-age zene úttörője és egyik legkreatívabb alkotó zenész-egyénisége. Ezek mellett még számos stílusban maradandót alkotott.

A szintetizátor varázslónak is nevezett Jean-Michel Jarre nagyvárosi koncertjeivel világrekordokat állított fel, melyeket látványos fényeffektusok, lézershow-k és tűzijátékok felhasználásával ad elő:

Párizs La Défense városrészében 1990 júliusában 2,5 milliós tömeg előtt játszott, majd saját rekordját megdöntve, Moszkva fennállásának 850. évfordulójára rendezett koncertjén 1997 szeptemberében 3,5 millió ember vett részt.

Jean Michel Jarre hat évtizedes eddigi pályafutása során több mint húsz stúdióalbumot készített, köztük a szintetizátorzene alapműveként számon tartott, 1976-ban kiadott Oxygene-t, a két évvel későbbi Equinoxe-ot, a Magnetic Fieldset (1981), vagy az állatkertek hangjait megidéző Zoolook-ot (1984).

Albumaiból eddig több, mint 80 milliót adtak el, az európai popelőadók közül először lépett fel Kínában 1981-ben. Rendkívül sikeres zenei pályafutása során háromszor (1986, 1989, 1991) kapott Grammy-díjat a new age kategóriában, lemezei az elektronikus zene számos előadójára volt hatással, köztük a Daft Punk-ra, az Air-re, Moby-ra és a Chemical Brothers-re.

Környezetvédő, humanitárius aktivistaként is ismertté vált.

2022-ben jelentették be, hogy Jarre műveinek kiadói jogait, szerzeményei után járó bevételeit a BMG kiadóra ruházta. Még ebben az évben jelent meg az Oxymore studióalbuma, amellyel hat évtizedes pályafutása ért körbe, utalva első nagylemezére, az Oxygène-re, amely meghozta számára a világhírt.

Ha tatszett a cikk, ossza meg kedvenc Facebook csoportjában, vagy saját oldalán!

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 07. 13:46, csütörtök | Bulvár

Halottnak próbálta nyilváníttatni magát egy férfi, hogy megússza a börtönt

Elfogtak egy szabolcsi férfit, aki saját maga halottnak nyilvánításával próbálta megúszni börtönbüntetését.

2023. December 07. 06:00, csütörtök | Bulvár

Hajléktalanoknak készített ajándékcsomagokat Novák Katalin

Novák Katalin szerdán részt vett a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) hajléktalanokat segítő adventi programjában.

2023. December 05. 13:03, kedd | Bulvár

Bemutatták a GTA 6 előzetesét

Bemutatta helyi idő szerint hétfő éjjel a Rockstar Games amerikai videojátékfejlesztő cég a Grand Theft Auto sorozat legújabb, hatodik részének előzetesét, és egyben közölte:

2023. December 05. 13:00, kedd | Bulvár

Lenny Kravitz jövő júliusban Budapestre jön

Lenny Kravitz jövőre a magyar fővárosban is fellép. A világhírű amerikai funk-rock előadó 2024. július 30-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában.