Városlista
2024. október 10, csütörtök - Gedeon

Hírek

2012. Március 30. 00:00, péntek | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Javul a Szent Lázár Megyei Kórház finanszírozása

Javul a Szent Lázár Megyei Kórház finanszírozása

Megmarad a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház ellátási területe, ágyszáma és struktúrája, és kedvezőbb lesz a finanszírozása.

Mindezt Székyné Sztrémi Melinda, a térség országgyűlési képviselője és Bercsényi Lajos, a kórház igazgatója jelentette be.
A májustól érvényes finanszírozás figyelembe veszi a területen ellátott betegek szociális helyzetét, a morbiditást és az életmódot, így a nógrádi kórház végre pozitív szorzót kap. Jelenleg az országos átlagnál 27 százalékkal kevesebb pénzt kapnak egy ágyra.
Nagyon fontos, hogy megmarad a komplex gyógyítás, vagyis az ágyszám és a struktúra, mert amikor egy beteg bekerül a kórházba, a legbanálisabb eseteknél is lehetnek szövődmények, ezek ellátásához pedig a társszakmák jelenléte kell.
Egyetlen osztályt sem minősítenek vissza, így a munkaanyagban még kérdéses traumatológiát, gégészetet és kardiológiát sem, és a korábbi hírekkel ellentétben nem csökken a kórház ellátási területe. Nem kell attól tartani, hogy dolgozókat kellene elbocsátani, sőt az új szemléletű, konszolidált bértábla alapján kapják majd a bérezésüket.
Az országosan 64 milliárd forintból 402 milliót kapott a salgótarjáni kórház, ezen belül 42 millió forintból 480 dolgozó kapott eseti keresetkiegészítést.
Bercsényi Lajos hozzátette: ezért a pénzért a salgótarjáni szakszemélyzet, az orvosok megdolgoztak, ezzel azt az összeget kapták meg, amelyet a teljesítményvolumen-korlát miatt nem tudtak lehívni.
A Nógrád megyei Szent Lázár Kórház 550 aktív és 110 krónikus ágyon működik, 22.500 fekvő beteget lát el, járóbeteg-forgalma évente több százezres.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 10. 10:24, csütörtök | Helyi

Árulkodás - Mi húzódik meg az árulkodás mögött?

Már gyermekkorban kezdődik. Rettentően fontos lesz számukra a saját igazságuk és nem tűrik el, ha valami nem úgy történik, ahogy szerintük történnie kell.

2024. Október 09. 11:13, szerda | Helyi

Zengő Árpád újságíró, szerkesztő-riporter - hogy is volt ez?

Zengő Árpád szerkesztő-riporter a Magyar Rádió és más országos hírcsatorna állandó munkatársaként, hosszú évtizedeken keresztül, Nógrád és Heves megye hírmondója volt.

2024. Október 07. 16:57, hétfő | Helyi

Jókai Mór rokona, Jókay-Ihász Lajos etette az első amerikai űrhajósokat

Miután az űrversenyre rákapcsolva a NASA elindította a Mercury-programot, 1961-ben elérkezettnek látta az időt az első emberes űrrepülésekhez. Abban az évben két asztronauta, Alan Shepard és Virgil Grissom is sikeresen megjárta az űrt,

2024. Október 07. 16:45, hétfő | Helyi

Forradalmasíthatja a telefon- és elektromosautó-gyártást egy új akkumulátortechnológia

Jelenleg a lítiumion-akkumulátorok számítanak az elektromos járművek, repülőgépek és okostelefonok energiaellátása sztenderdjeinek, elsősorban magas teljesítményük miatt. Azonban van egy jelentős hátrányuk: