Városlista
2022. október 5, szerda - Aurél

Hírek

2011. November 25. 08:12, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újabb elmélet Ötzi haláláról

Újabb elmélet Ötzi haláláról

Az Ötzi jobb szeme feletti vágás hozzájárulhatott a rézkori vadász gyors halálához – állítja egy osztrák tudós.

A Hauslabjochi ember, közismertebb nevén Ötzi egy körülbelül 5300 éves gleccsermúmia a kora rézkor idejéből. A jégbe fagyott embert 1991. szeptember 19-én Olaszország és Ausztria határán, az Ötz-völgyi-Alpokban, Hauslaubjoch közelében, 3250 méter magasan találták meg.

Az elmúlt húsz évben Ötzit számtalan vizsgálatnak vetették alá – röntgenezték, komputeres tomográfiával vizsgálták földi maradványait, és számtalan elméletet alkottak a 45 éves férfi életéről és haláláról. Tíz évvel ezelőtt a kutatók egy kovakő nyílhegyet fedeztek fel Ötzi ball vállában, egy körülbelül 2 centiméter mély sebben. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a nyílhegy egy nagy artériát talált el, s a férfi néhány perc leforgása alatt elvérzett. Szeptemberben egy bécsi konferencián a kutatók ismét erre a következtetésre jutottak – olvasható a Discovery News hírei között.

A hivatalos álláspont ellenére Wolfgang Recheis, az Innsbrucki Egyetem radiológiai intézetének kutatója egyáltalán nincs meggyőződve arról, hogy a nyílhegy volt Ötzi halálának kizárólagos oka. Az osztrák tudós komputeres tomográfiának vetette alá Ötzi koponyáját, különösen a jobb szemének környékét. Korábbi vizsgálatok ugyanis törést valószínűsítettek a „jégember” szemöldöke felett. A legfejlettebb CT-berendezéssel végzett vizsgálat most egy mély vágást mutatott ki, a komputeres tomográfia vaskristályokat is „észlelt” a jobb szem környékén és a homlokon. Mivel a térségbeli kőzeteknek igen alacsony a vastartalma, Wolfgang Recheis és kollégái a vérzés jeleként értékelték a kristályokat, bár az elméletet még szövetminták segítségével kell alátámasztani.

„Ki tudja, lehet, hogy elesett, lehet, hogy küzdenie kellett. Mindenesetre 3250 méteres magasságban, a hidegben egy ilyen seb végzetes lehetett a magányos vadász számára” – hangsúlyozta Wolfgang Recheis. Albert Zink professzort, a bolzanói Múmiakutató Intézet igazgatóját meglepte az új elmélet. „A legutóbbi konferencián a legkülönfélébb szakemberek vitatták meg a bizonyítékokat, s arra az egyöntetű következtetésre jutottak, hogy a nyíl végzett a »jégemberrel«. A vállseb egyértelműen friss volt és erősen vérzett, amikor Ötzi meghalt” – emelte ki Albert Zink.

Címkék: ötzi, kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 04. 12:59, kedd | Belföld

Népszámlálás - Már több mint félmillió háztartásban online kitöltötték a kérdőívet

Már több mint félmillió háztartásban töltötték ki az interneten az október elsején indult népszámlálás kérdőívét - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2022. Október 04. 12:57, kedd | Belföld

A kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

2022. Október 04. 09:10, kedd | Belföld

Ezt a videót mindenkinek látnia kellene, aki közlekedik - Mit tegyünk, ha szirénázó autó közelít?

A Katasztrófavédelem tette közzé közösségi oldalán az alábbi videót, amelyben különböző közlekedési szituációkat látunk arról, hogy kellene reagálniuk a közlekedőknek, ha szirénázó autót látnak, hallanak.