Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Április 24. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Új tájékoztató táblák a Novohrad-Nógrád Geoparkban

Új tájékoztató táblák a Novohrad-Nógrád Geoparkban

Az utolsó információs táblákat helyezik ki a napokban a Novohrad-Nógrád Geoparkban a somoskői várat és a macskalyuki bányát bemutató tanösvényekre.

A tájékoztatók az egész területen megfelelnek a nemzetközi követelményeknek.
A geopark területén több fontos helyszín rendelkezik már az arculatba illő, szakemberek által kidolgozott táblarendszerrel, így például a füleki vár, a Boszorkány-kő tanösvény, vagy a Sámsonháza határában található földtani alapszelvény és geológiai bemutatóhely.
Az utolsó, szlovák, magyar és angol nyelvű táblákat a somoskői várhoz és bazaltömléshez, valamint a macskalyuki bányát bemutató tanösvényekhez helyezik ki, mindkét tanösvény a szlovákiai határtelepülésről, Sátorosbányáról indul.
Az 1954-ben védetté nyilvánított Somoskői Nemzeti Természeti Rezervátum – mely 2010 márciusában nyerte el az Európai Geopark tagsági címet – 1,6 kilométeres, 106 méter szintkülönbségű tanösvényén nyolc állomás újult meg. A látogatók észak felé gyalogolhatnak végig a 2,5 kilométeres, 100 méter szintkülönbségű, a bazaltbányászatnak is emléket állító macskalyuki tanösvényen.
A geoparkban a földtudományi értékek bemutatására építve, és bemutatva a régészeti, néprajzi, kulturális és történelmi értékek kínálatát, a térség gazdasági felemelkedését szolgáló vidéki környezetbarát turizmus valósítható meg. A geoparknak 63 Nógrád megyei és 28 szlovákiai település a tagja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 17:00, szerda | Helyi

VOLT EGYSZER EGY ACÉLGYÁR - VIDEÓN AZ 1. ÉS 2. RÉSZ

Az első rész: Az acélgyár "hagyatéka". Mit visz a patak víze? Mi rejtőzik a föld alatt? Mi maradt még a főépület legalsó szintjén? A második rész: Az acélgyár "aranykora". Riportunkban két korábbi dolgozó idézi fel a történteket...

2024. Április 24. 12:12, szerda | Helyi

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le-

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit

2024. Április 24. 11:35, szerda | Helyi

Vádat emeltek egy internetes csaló ellen Egerben.

Internetes csalássorozat miatt emelt vádat az Egri Járási Ügyészség egy nő ellen, aki 2021 májusától több mint hat hónapon keresztül interneten elkövetett bűncselekményekből fedezte a kiadásait - közölte a Heves Vármegyei Főügyész

2024. Április 24. 10:45, szerda | Helyi

Magyar Fogorvosok Egyesülete: a fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

A fogorvoslás az egészségügy egyik leggyorsabban fejlődő ágazata hangsúlyozta Nagy Katalin, a Magyar Fogorvosok Egyesületének elnöke annak kapcsán, a szervezet ezer szakember részvételével nemzetközi konferenciát rendez csütörtökön.