Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 12. 07:13, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress

Új állam született

Új állam született

Július kilencedikén új zászlóval és himnusszal ismerkedhetett meg a világ.

Hosszú polgárháború és a hat évvel ezelőtt kiharcolt autonómia után Dél-Szudán ezen a napon függetlenné vált. Óriási az öröm, de nagyok a megoldandó feladatok is.

A januári népszavazás eredményének megfelelően - ahol a résztvevők 99 százaléka a függetlenségre szavazott - szombaton kikiáltották a világ legújabb államának függetlenségét. Az ország fővárosában, Jubában nagy ünnepség kezdődött, miután a főtéren felállított visszaszámláló óra elérte a nullát. Ekkor a szudáni zászlót levonták, helyette az újat, a dél-szudánit vonták fel, és elhangzott az új himnusz is. Az állam nagy terve, hogy ezzel a lobogóval már a jövő évi londoni olimpián is találkozhassunk – írja az index.

A körülbelül 8,5 millió lakos az öröm pillanataiban nem foglalkozott azokkal a nehézségekkel, melyekkel később még szembe kell néznie. Az országnak mindent a nulláról kell kezdenie. Mindenekelőtt az egyik legnagyobb konfliktusforrásra kell megoldást találni. Szudán ugyan nagyon gazdag olajban, de a lelőhelyek délen, a kitermeléshez szükséges infrastruktúra viszont északon van. A helyzetet nehezíti, hogy a legnagyobb lelőhelyek a határ környékén találhatóak. Ez a helyzet még bőven szülhet problémákat, de a nagyobb gondok elkerülésére a határvidéket az ENSZ békefenntartói ellenőrzik.

Az is nehézséget okozhat a későbbiekben, hogy az országban nincs megfelelő egészségügyi ellátás, alig vannak utak, nincs kialakult intézményrendszer, és még törzsi ellentétek is borzolhatják a kedélyeket.

De ezek most – talán jogosan – nem különösebben foglalkoztatják azt a sok millió embert, aki örül a szabadságnak.

OrientPress Hírügynökség
Kép: hu.wikipedia.org

Címkék: állam

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.