Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Szeptember 03. 14:31, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Izraeli rakétakísérlet tartja lázban a Közel-Keletet

Izraeli rakétakísérlet tartja lázban a Közel-Keletet

Magyar idő szerint 8 óra után nem sokkal ballisztikus rakéták kilövését érzékelték az orosz radarok a Földközi-tenger keleti partvidékén. Akkor még nem lehetett tudni, ki nyomta meg a piros gombot, de mostanra kiderült: Izrael kedden az amerikai védelmi minisztériummal együttműködve.

A kísérletet kedd reggel, közép-európai idő szerint 8 óra 15 perckor hajtották végre, majdnem ugyanabban az időpontban, amikor a RIA orosz hírügynökség korábbi jelentése szerint egy orosz radarállomás két ballisztikus rakéta indítását észlelte a Földközi-tenger középső részén.

Az ITAR-TASZSZ szerint az izraeli védelmi minisztérium szóvivője megerősítette, hogy közös izraeli-amerikai rakétakísérletet végeztek az izraeli Hec-2 rakétavédelmi rendszer kipróbálására. Az első, célpontnak használt Anchor (Horgony) rakétát közép-európai idő szerint 8.15-kor indították el. Az izraeli forrás szerint a kísérlet a Hec-2 rendszer és egyben a tökéletesített Anchor rakéta kipróbálására is szolgált.

Izraeli szakértők szerint a célpontnak használt rakétát minden valószínűség szerint az izraeli légierő egyik repülőgépéről indították a Földközi-tenger felett. Az izraeli védelmi minisztériumban nem szokták pontosítani a rakéták kilövésének módját.

Az izraeli bejelentés magyarázatot adhat a RIA orosz hírügynökség két ballisztikus rakéta kilövéséről szóló korábbi jelentésére. Korábban mind a NATO, mind az amerikai, izraeli, német, francia és brit védelmi minisztérium úgy nyilatkozott, hogy nincs tudomása ballisztikus rakéták kilövéséről a Földközi-tenger medencéjében. Az amerikai haditengerészet európai főhadiszállásának szóvivője kedden leszögezte, hogy amerikai hadihajók nem lőttek ki egyetlen rakétát sem a Földközi-tengeren, a szíriai radarrendszer pedig nem észlelt egyetlen, szíriai területen becsapódó rakétát sem, amint ezt a libanoni al-Manar televízió jelentette egy meg nem nevezett szíriai biztonsági forrásra hivatkozva.

Az Egyesült Államok, amely több hadihajót vezényelt a Földközi-tengerre, katonai csapást fontolgat Szíria ellen, megtorlásul az augusztus 21-én, Damaszkusz egyik külvárosában, állítólag a kormányhadsereg által vegyi fegyverrel végrehajtott támadás miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése