Városlista
2024. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2020. Augusztus 23. 08:17, vasárnap | Külföld
Forrás: MTI

Izrael-tüntetés

Izrael-tüntetés

Több tucat tiltakozó letartóztatásával ért véget a Netanjahu elleni tüntetés Jeruzsálemben

Benjámin Netanjahu jeruzsálemi rezidenciájánál több mint tízezer demonstráló követelte a kormányfő távozását az utóbbi kilenc héten rendszeressé vált szombat esti tömegtüntetésen, a rendőrség szokatlanul erőszakosan oszlatott.
A hatóságok szerint az a mintegy ezerötszáz tiltakozó viselkedett erőszakosan, aki engedély nélkül is megtartotta előre meghirdetett menetét a város bejáratánál található Húrok hídjától a Balfour utcai rezidenciáig.
A rendőrség az este folyamán törvénytelennek nyilvánította és feloszlatta a már hagyománnyá vált sokezres tüntetést. Az oszlatás során a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint legalább 33 demonstrálót letartóztattak.
Korábban este országszerte több mint háromszáz helyszínen tüntettek a "fekete zászlós mozgalom" szervezésében: a kereszteződésekben és autópályák fölötti hidakon, valamint mintegy ezren Benjámin Netanjahu cezareai villájánál, ahol a kormányfő a hétvégéket tölti.
A tiltakozók elsősorban a korrupciós vádak miatt támadják a csalás, megvesztegetés és hivatali visszaélés miatt bíróság elé került miniszterelnököt, emellett a koronavírus-járvány második hullámának szerintük elkövetett kormányzati mulasztásait is felróják neki.
Pénteken a kilencmilliós Izraelben meghaladta a százezret a pandémia tavaszi kitörése óta igazolt fertőzöttek száma, 819-en haltak meg a betegségben. Jelenleg 22 463 aktív vírushordozót tart nyilván az egészségügyi minisztérium. A járvány miatti intézkedések súlyos gazdasági válságot okoztak, a munkanélküliség több mint 20 százalékos.
Benjámin Netanjahu elítélte az ellene zajló tüntetéseket, az azokban részt vevő embereket a demokráciával szemben állóknak nevezte, s a médiát az elégedetlenség ösztönzésével vádolja. A kormányfő szerint Izrael gazdasága jobb helyzetben van más fejlett országokénál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Augusztus 16. 07:48, péntek | Külföld

Andrzej Duda: fegyverkezni kell, hogy senki se merje megtámadni Lengyelországot

A történelem és a mostani ukrajnai háború tanulsága az, hogy fegyverkezni kell, nehogy valaki meg merje támadni Lengyelországot

2024. Augusztus 14. 07:00, szerda | Külföld

Az Európai Bizottság folyósította Kijevnek a hitelkeret első részletét

Az Európai Bizottság kedden csaknem 4,2 milliárd eurót folyósított Ukrajnának az ukrán hitelkeret első részleteként - közölte a brüsszeli testület.

2024. Augusztus 14. 06:00, szerda | Külföld

A vártnál jelentősebben romlott az augusztusi német gazdasági hangulatindex

Romlott a ZEW német gazdaságkutató intézet augusztusi, Németország következő hat hónapjára vonatkozó gazdasági hangulatindexe, az elemzők által becsültnél lényegesen nagyobb mértékben.

2024. Augusztus 13. 08:02, kedd | Külföld

Az Egyesült Államok szerint a héten számítani lehet iráni támadásra Izrael ellen

Az Egyesült Államok értékelése szerint ezen a héten számítani lehet Irán és hozzá kapcsolódó fegyveres szervezetek részéről Izrael elleni támadásra