Városlista
2024. július 20, szombat - Illés

Hírek

2012. Augusztus 20. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Ismét megtelt a lampedusai bevándorló tábor

Ismét megtelt a lampedusai bevándorló tábor

A hét végén Afrikából érkező bevándorlók megtöltötték a dél-olaszországi Lampedusa szigetének táborát, amely tavaly ősz óta nem fogadott ekkora tömeget.

Négyszázan érkeztek az észak-afrikai partokról a dél-olaszországi vizekre, két halászhajóval keltek át a tengeren. A hajókat az emberkereskedők Lampedusától kevesebb mint húsz mérföldnyire magukra hagyták. A bevándorlókat az olasz kikötői kapitányság és a pénzügyőrség motoros hajói kísérték a szigetre. A bevándorlók többsége férfi, de vannak közöttük nők és gyerekek is. A migránsok közel fele a Szaharától délre fekvő afrikai térségből érkezett, a többiek tunéziaiak. A lampedusai telep elvben 350 főt képes befogadni. A táborba a tavalyi év első nyolc hónapjában több tízezer észak-afrikai bevándorló érkezett, majd Lampedusáról más olaszországi bevándorló központokba szállították át őket. A lampedusai bázist 2011 szeptemberében kiürítették, miután a táborban lázadás tört ki, s a bevándorlók felgyújtották az épületeket. Az olasz hatóságok sajtónyilatkozatai szerint a mostani tömeges érkezés a migrációs mozgás újraindulására utal Afrika és Olaszország között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 19. 08:15, péntek | Külföld

Az Európai Parlament megválasztotta Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé

Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe.

2024. Július 19. 08:08, péntek | Külföld

Donald Trump az Egyesült Államok megosztottságának lezárását ígérte

Az Egyesült Államok politikai megosztottságának lezárását ígérte Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelölő konvencióját lezáró beszédében csütörtökön Milwaukee-ban.

2024. Július 18. 07:55, csütörtök | Külföld

Donald Trump megfizettetné a védelmet Tajvannal

Tajvannak fizetnie kellene a védelemért, mert a sziget semmit sem nyújt az Egyesült Államoknak - jelentette ki Donald Trump amerikai elnökjelölt a Bloomberg Businessweek hetilapnak adott interjújában.

2024. Július 18. 07:48, csütörtök | Külföld

Az Európai Parlament továbbra is kiáll Ukrajna határozott támogatása mellett

A héten megalakult új Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elfogadta első hivatalos állásfoglalását, amelyben a testület képviselőinek többsége továbbra is Ukrajna határozott támogatását szorgalmazza.