Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2012. Július 24. 09:40, kedd | Belföld
Forrás: Hárságyi Margit, az MTI tudósítója írja

Ismét gigantikus kulturális rendezvény lesz Pécsett - Europa Cantat lesz a baranyai székhelyen

Ismét gigantikus kulturális rendezvény lesz Pécsett - Europa Cantat lesz a baranyai székhelyen

Mindig kell egy ember, aki akar, aki harcol, küzd egy célért.

Ilyen Lakner Tamás Liszt Ferenc-díjas karnagy, egyetemi tanár, zenész, énekes. A Bartók Béla Férfikar vezető karnagya két útja között beszélt az MTI-Pressnek arról, milyen volt Londonban, az olimpia felvezető műsorában képviselni Magyarországot, lesz-e XVI. Bordalfesztivál, és mire készül a Bartók Béla Férfikar, amely sikerrel pályázott az Európa 10 legjobb kóruslemezének kitüntető címéért, és be is került a legjobbak közé egyetlen amatőr együttesként. És ami mindenen túltesz: ismét Pécset választotta az Europa Cantat vezetősége a soros kórusfesztivál helyszínéül. A várost, ahol már egyszer megrendezhették a 6000 vendéget befogadó találkozót. A közeljövőben Torinóban, az idei Europa Cantat helyszínen már be is mutatkozhat Pécs, mint a következő vendéglátó.

- A napokban lépett fel a Bartók Béla Férfikar a londoni Royal Festival Hallban az olimpiát felvezető műsorban. Öt világrész hatszáz énekese énekelte el Carl Jenkins A hős útja című oratóriumát, amelyet erre az alkalomra írt a neves zeneszerző. Egész Európából mindössze két kórust hívtak meg, hogy esett a választás a pécsi Bartók Béla Férfikarra?
- Ez a férfikórusok világtalálkozója volt, öt világrész 19 férfikarát hívták meg. Carl Jenkins férfikari oratóriuma különböző földrészeket elevenít meg, ezt mutattuk be a zsúfolásig megtelt Royal Festival Hallban, amely Európa egyik legrangosabb koncertterme. Mivel mi kétszeres olimpiai bajnokok vagyunk, ránk találtak a szervezők. Talán az is közrejátszott a figyelemben, hogy az International Classical Music Awards európai országok rangos zenei magazinszerkesztőiből alakult zsűrije a 2011-ben megjelenő európai kóruslemezek közül kiválasztotta a legjobb tizet, és ide sorolta a Bartók Béla Férfikar Erkel-lemezét. Óriási szakmai siker, mert mi voltunk az egyetlen amatőr együttes a jelöltek közül.
"Egyszer volt Pécsett Európa Cantat" - emlegetik tréfásan a pécsiek az 1988-as rendezvényt, amikor megszépült a város, az épületek homlokzatait letisztították, mindenütt kitakarítottak, mint ahogy a nagy ünnepek előtt szokás, és a belváros megtelt dallal, mosollyal, jókedvvel, itt volt a világ. Nagy áttörés volt akkor a sok ezer derűs énekes, zenész jelenléte. A felejthetetlen első varázsát is visszaadta a Pécs Cantat 2010-ben, amikor Európa Kulturális Fővárosaként 1200 dalost látott vendégül öt földrészről, és szállt a dal mindenütt.
- Háromévente rendezik a nagy Europa Cantatokat, idén július 27-től augusztus 5-ig Torinóban, majd 2015-ben ismét Pécsett lesz. Óriási szerepe volt a kiválasztásban a 2010-es Pécs Cantatnak, mert akkor eljött a Cantat vezetősége is, megnézték a rendezvényt, elragadtatással nyilatkoztak az atmoszféráról, a rendezésről, a művészi színvonalról, elsősorban a pécsi karnagyok nagyszerű műhelymunkájáról. Nagyon hosszú munka eredménye ez az elismerés. Július végén, augusztus elején az idei Europa Cantat torinói záró estjén egy Kodályt idéző műsorral mutatkozik be Pécs, mint a Cantat következő helyszíne. A nép- és műzene egymásra ható világában mutatkoznak be a pécsi dalosok és néptáncosok, ezzel szeretnénk ráhangolni a torinói fesztivál vendégeit, hogy jöjjenek el Pécsre.

Koncertek a villányi borpincékben

Lakner Tamás 1974 óta a Szélkiáltó együttes vezetője, énekel, játszik sokféle hangszeren az együttesben. Aki szereti és figyelemmel kíséri a műfajt, amelyet a Szélkiáltó képvisel, szívesen hallgatja a Hangzó Helikonban kiadott, eldalolt Márai-szövegeket és biztosan nagy sikere lesz a következő lemeznek is, amely Himnusz a borhoz címmel jelenik majd meg. Magyar költők bort dicsőítő gyönyörű verseit zenésítik meg Janus Pannoniustól József Attiláig, zenei élményt nyújtva a vers és a bor kedvelőinek is.
A bordalfesztiválok ötletadója, fő szervezője, vezető karnagya is Lakner Tamás. A bort dicsőítő férfikórusok már 19 éve jönnek Pécsre, s a Villány-Siklósi Borút falvaiba, van hogy "csak" Európából, máskor pedig más földrészekről is, ha a világtalálkozó a soros. Nem könnyű megteremteni az anyagi feltételeket, de a főszervező-karnagy nem panaszkodik, inkább tervez.
- Szeptemberben lesz a XVI. Európai Bordalfesztivál, remélem az anyagi feltételek is meglesznek. A város segít, eddig is segített, a jövőben is ebben bízunk, de ez kevés. Sokféle forrásból kell a hiányt pótolnunk, s ez nagyon nehéz. A fesztiválokat sok évre előre tervezik általában, mi nem merjük, mert nem tudjuk, mi várható, de sokan szeretik, szívügyüknek tekintik a bordalfesztivált, ezért segítenek. Így például a villányi borászok. Az ő pincéikben lépnek fel az első napon a férfikórusok, a hűs pincében ülve, kedélyesen borozgatva, majd a gálakoncert közönsége előtt, mely remélhetően idén is a Kodály Központban lesz, mint ahogy tavaly is ott volt. A zárónapon délelőtt a borút falvaiban a vasárnapi misén lépnek fel, a helybeliek finom ebédre várják a vendégeket, aztán minderre a korona a Széchenyi téren: a szőlő-bor felvonulás, a bíborban-bársonyban vonuló borrendek, a menet közben daloló kórusok, és nem utolsó sorban a kiváló borászok, akik nedűit kóstolva élvezhetjük az ünnepet.

Idén öt európai országból érkeznek kórusok. A magyarokon kívül, olaszok, finnek, franciák, spanyolok, szlovákok és szlovének jönnek el a jókedvű háromnapos fesztiválra, mely minden évben hasonló rendben szerveződik, így a közönség könnyen gyűjtheti élményeit Pécsett és a Borúton egyaránt, mikor hol kapcsolódva a rendezvényhez.

Ha véget ér a Bordalfesztivál is, eljön ismét az oktatás ideje a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán, ahol karvezetést és szakmódszertant tanít Lakner Tamás. Tanítványai mostanában fontos szerepet kapnak Pécsett, mivel a rangos kórusvezetők sorra vonulnak vissza. Helyüket a fiatalok veszik át az órákon tanult magas szakmai színvonalon, empatikus módszerekkel, a közösség érdekeit, képességeit és lehetőségeit, előtérbe helyezve, mert majd így viszik tovább Pécs kórusmuzsikájának nagyszerű hírét a világban is.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.