Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. December 04. 14:34, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu

Irodalmi örömzene és agyament szövegszólók

Irodalmi örömzene és agyament szövegszólók

Kiváló barátom, B. G. szerint mára a Quimby lett a harmincas nők Zoránja.

A nem éppen barátságos értékítélet annyiban azért megállja a helyét, hogy a nevezett együttes sok más pályatárs formációval együtt kezd szépen valamiféle magyar könnyűzenei kánon részévé nemesedni – szóval nem ciki a számaikat kérni esküvőkön, keresztelőkön, még a közös képviselő is elfütyüli valamelyiket, ha kell.

Ez egyfelől dicséretes dolog, másfelől azért mégiscsak van ebben valami szomorú: egyes zenekaroknál végleg véget értek a csikóévek, mások megszűntek, vagy éppen újra kezdenek – a nagy rock'n'roll svindli nem áll meg és nem kímél. De mielőtt elégikus sóhajjal naftalin közé helyeznénk az elmúlt 10-15 év magyar rockszcénáját, itt egy érdekes hír: Felhőjáró Baksa-Soós Attilának köszönhetően most már irodalmi alapanyagként is találkozhatunk a honi underground élcsapat képviselőivel. A könyv borítóján feltűntetett zenekarok – 30Y, az említett Quimby, a Heaven Street Seven, a Hiperkarma és még egy tucat nevet lehetne sorolni – voltak ugyanis a szerző ihlető forrásai. Vagyis azok a bandák és énekesek, akik a nem túl tágas terű magyar könnyűzenei szaksajtó figyelmét már mindenképpen magukra vonták, sőt némelyik a szélesebb közönségét is.

A könyv bemutatója pedig valójában egy „haknisorozat”. Több helyszínen és igen kötetlenül mutatkozik be a könyv és alkotója. A Kultúrgrund csütörtök este ütött rajta az aktuális eseményen, amire a Fogásház nevet viselő romkocsma udvarán került sor. Az est koreográfiája – talán nem véletlenül – maga is olyan volt, mint a Rocklitera írásai: benne volt a „bármi megtörténhet” érzése, meglehetősen spontán, és esetlenségeivel együtt volt bájos és barátságos. Még az egymásnak eső két kutya rövid viadala és az aligátortekintetű biztonsági őrök masszív tömbje sem csökkentette a vidámságfaktort – ahogy a könyvet olvasva is sokszor, úgy itt is egy túlméretezett házibuli közepén érezhette magát az ember. Az est tetőpontján a könyv egyik szereplője, a 30Y frontembere kapott szót, aki bejelentette, hamarosan útjára indítják a pécsi Zenélő Egyetemet. A Pécsi Tudományegyetemen 2012-től lehet majd egyetemi képzés keretében elméleti és gyakorlati ismereteket szerezni a könnyűzenéről. Hogy szerepel-e majd az olvasmánylistán a Rocklitera, még nem tudni, de a kötet még amolyan hangolásnak is jól jöhet.

Baksa-Soós könyve egyébként szépen illusztrált irodalmi kalandtúra az emlékezet alkoholgőztől és cigifüsttől homályos idegpályáin. A műfajt meghatározni korántsem könnyű – a szerző zabolátlan szövegszólói kegyetlen tempót diktálnak. Agymenés ez a javából. Olyanok leginkább ezek az írások, mintha a zenekarok portréja egy fejre és lélekre egyaránt kíméletlenül támadó buli másnapi emlékszilánkjainak fénytörésében villanna fel egy-egy pillanatra. Ezért nehéz is lenne kiemelni bármelyiket is, talán mégis azok a legjobban sikerült szövegek, ahol a rockzenét körülvevő unalomig ismert díszletek – turnékínok, fokozódó fesztiválhangulat, elmebeteg házibulik – sajátos nézőpontokból mesélődnek el, mondjuk a tapló telekszomszéd szemszögéből. Egy biztos: bár témája könnyű, ezek a szövegek semmivel sem súlytalanabbak, mint amikkel a kortárs fiatal próza ellát manapság bennünket.

(Felhőjáró Baksa-Soós Attila: Rocklitera. Lékó Tamás fotóival. Collective Art Kiadó – Omikron Publishing GmbH, 2011, 137 oldal, 2990Ft)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során