Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2014. Február 13. 12:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infonograd/MTI

Intenzíven csökkent az álláskeresők száma Nógrád megyében

Intenzíven csökkent az álláskeresők száma Nógrád megyében

December végén 11 440 nyilvántartott álláskereső volt Nógrád megyében, számuk egy év alatt 8641-gyel, 43 százalékkal csökkent, szemben a 27,2 százalékos országos átlaggal.

Elsősorban a téli közfoglalkoztatásnak köszönhető a létszámcsökkenés, ami az álláskeresők összetételére is hatással volt - közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója szerdán az MTI-vel.
Tamási Ildikó a jellemző tendenciák között sorolta, hogy lassan, de évről évre nő az 50 felüliek aránya, az álláskeresők nagy része alacsony iskolai végzettsége miatt csak a másodlagos munkaerőpiacon kap munkát, s továbbra is korlátozottak a pályakezdők esélyei.
Hozzátette azt is, hogy az álláskeresők egyre növekvő hányadának hosszú távon az önkormányzati ellátások biztosítják a napi megélhetést, a tartós munkanélküliségből pedig az ügyfelek nagy része legfeljebb átmenetileg tud kitörni. Nagyon fontos szerepet kapnak a célzott programok, mint a hamarosan induló Ifjúság Garancia Program, mely a pályakezdők helyzetén fog segíteni már ebben az évben induló támogatásként - tette hozzá.
2013-ban 21 316 álláshelyet kínáltak Nógrádban, ez csaknem kétszerese volt az egy évvel korábbinak. Ezen belül 2048 volt a nem támogatott, 19 268 a támogatott állások száma. Utóbbiak 86,7 százaléka a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott.
Az igazgató elmondta: tavaly közel 8 ezer embert vontak be a támogatott képzésekbe.
Kitért rá: a megyei munkaügyi központ maximálisan kihasználta a "Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért" című program adta lehetőségeket, a leghátrányosabb helyzetű álláskeresők közül 1700-an kerültek be a programba. Képzésben vettek részt, illetve támogatott foglalkoztatás keretében próbálták elhelyezni az érintetteket.
Tamási Ildikó tájékoztatása szerint a múlt évben is kiemelt szerepet kapott a munkahelyteremtés és -megőrzés. A mikro-, kis- és középvállalkozók 511,8 millió forintos támogatással tartottak meg 317 munkahelyet, és hoztak, illetve hoznak létre 193 újat.
Több mint 80 millió forint értékben 51 nyertes pályázó kapott támogatást a vállalkozóvá váláshoz. A három-hat hónapos munkahelymegőrző támogatásokkal 21, átmenetileg likviditási problémával küzdő munkáltatónál 169 ember munkahelyének megőrzését segítette elő a munkaügyi központ, erre 55,4 millió forintot használtak fel - mondta.

Hírek
Infoblogok
TUDÓSÍTÓKAT KERESÜNK!

Címkék: álláskereső

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 11:30, vasárnap | Helyi

M1: halálos hajóbaleset történt Verőcénél.

Kisgéphajó ütközött egy szállodahajóval szombat éjjel a Dunán, Verőce közelében, a balesetben ketten meghaltak, öt embert jelenleg is keresnek - közölte az M1 Híradója vasárnap délelőtt.

2024. Május 19. 09:29, vasárnap | Helyi

Nyitott szertárkapuk!

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a tűzoltólaktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

2024. Május 19. 09:10, vasárnap | Helyi

Gépjárműtüzek, közlekedési balesetek és viharkárok!

Kigyulladt egy személyautó,Bontási munkálatok közben kigyulladt egy forgalomból kivont személyautó,Ráfutásos balesetet szenvedett két személyautó,Álló gépjárműnek ütközött egy személyautó...

2024. Május 19. 08:58, vasárnap | Helyi

Csíksomlyói búcsú - Csíksomlyói szónok: csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni.

Csak éltető és élő, tevékeny hittel lehet békét teremteni ebben a háború sújtotta világban, amikor fizikai, szellemi, lelki háború tör ránk, ezért van szükség a hitben és szeretetben való megújulásra.