Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 07. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu

Íme a Rimac, a horvátok elektromos szuperautója

Íme a Rimac, a horvátok elektromos szuperautója

A horvát Rimac, az autóipar egy vadonatúj szereplője a tavalyi Frankfurti Autószalonon az elektromos autók szekciójában mutatkozott be. Az eseményen magunk is jelen voltunk, de a látványos, ám látványosan gyermekcipőben is járó koncepció alig ragadta meg a figyelmünket, s minderre csak rákontráztak azok a számadatok, amik legfeljebb promóciós nagyotmondásnak voltak tekinthetők.

Az 1650 kg tömegű szuperautó lemezei alatt ugyanis négy elektromotor rejtőzik, s ezek mindegyike egy-egy kereket hajt, így téve lehetővé, hogy azok az aktuális körülményeknek megfelelő hajtóerőben részesüljenek. Erőből pedig nincs hiány, hiszen összesen 1088 tagú ménes áll rendelkezésre, miközben a kerekeket 1600 Nm (!) nyomaték nyúzza. Mindezek hallatán persze már előre kikerekednek a szemeinek, de ekkor még nem szóltunk egy szót sem arról, hogy az álló helyzetből 100 km/h-s sebességre 2,8 másodperc alatt gyorsuló, s tizenkétezres fordulaton tempóját akár 305 km/h-ig is fokozó autó hatótávolsága állítólag 600 kilométerre nyúlik.

Nem kis teljesítmény ez a semmiből előcsöppent gyártó részéről, ami ráadásul a műszaki bravúrok mellett az esztétikumra is tudott adni. A Concept_One karbonszálas anyagokból építkező szépséges sziluettjét ugyanis igazi zsenik vetették papírra, hiszen az olasz Pininfarina stúdiónál tapasztalatokat gyűjtő munkatársak kezét a belga Vilner műhely is vezette.

A szupercsapat remekműve pedig egy 88 példányos flottával hamarosan az utakat is rója, s a cég mindössze 25 esztendős vezérigazgatója, Mate Rimac a napokban arról is beszámolt, hogy az árcédulán kerek egymillió dolláros összeg szerepel majd, ám a nagyságrendileg 235 millió forintos vételár sok esetben még mindig nem ér fel azokhoz a konkurensekhez, akiket a Concept_One ellenfeleinek szemelt ki, így az elhintett számadatok realizálódásával az összeg vélhetően már csak zsebekben csörgedező aprónak lesz tekinthető.

A horvát szuperautóhoz képest a Ferrari 458 Italia is csak a szegények játékszere, hiszen a Concept_One – alias Volar-e – árán három-négy darabot is vehetnénk belőle, így az 570 lóerős, 3,4 szekundumos sprintidőre képes taljánnal készített videó nem is az összehasonlítás miatt érdekes, hanem amiatt, hogy a Rimac szkeptikus fogadtatásunk ellenére mégiscsak járóképessé vált.

Címkék: autó

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során