Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Április 08. 09:32, szerda | Belföld
Forrás: infovárosok

Így vizsgálják a koronavírus mintákat - VIDEÓ

Így vizsgálják a koronavírus mintákat - VIDEÓ

A koronavírus magyarországi megjelenése óta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriuma folyamatosan dolgozik.

Ez az a labor, ahol Magyarországon először sikeresen izolálták a koronavírust március közepén.

Itt és másik hét hivatalosan akkreditált laboratóriumban állapítják meg, hogy valaki fertőzött vagy sem. A biztos eredményhez kettő vagy akár több vizsgálatra is szükség lehet. A laborban éjjel-nappal dolgoznak. Barcsay Erzsébet, a virológiai osztály vezetője elmondta: a tünetek megjelenése előtt, a lappangási időszakban nehezen kimutatható a koronavírus. Beszámolt arról is, hogy sok szeretetet és figyelmességet kapnak a laborosok is – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Fontos tudni, hogy a koronavírus-járványnak már abban a szakaszában tartunk, amikor bárki és bárhol fertőzött lehet. A laborvizsgálattal beazonosított fertőzöttek számánál jóval magasabb lehet a tényleges fertőzöttek száma. A járványt tehát a laborvizsgálat sem tudja megállítani, de ha a háziorvos szükségét látja annak, hogy laboreredménnyel erősítse meg gyanúját, akkor mintavételezés céljából a mentőket is kiküldheti a fertőzés-gyanús személy otthonához. Az enyhe tünetes fertőzötteknek otthoni karanténban kell maradnia, kórházba csak a kórházi ellátásra szorulókat szállítják a mentők.

Hogy zajlik a mintavétel?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.